Ciasta i ciastka
Ciasto seromakowiec
Ciasto seromakowiec to wspaniały deser składający się z przeplatanych miedzy sobą warstw maku i twarogu. Oba smaki idealnie się ze sobą komponują. Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, dzięki temu w łatwy i szybki sposób możemy cieszyć się jego smakiem.
CIASTO SEROMAKOWIEC – najlepszy przepis
Składniki:
SPÓD:
- 1 opakowanie biszkoptów np. okrągłych
MASA MAKOWA:
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach
- skórka otarta z pomarańczy
MASA SEROWA:
- 800 g mielonego twarogu
- 3 jajka
- żółtko
- 110 g cukru (1/2 szklanki)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto seromakowiec
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Foremkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż biszkopty.
Krok 2:
Następnie masę makową wymieszaj z jajkami, otartą skórką i płatkami migdałów. Możesz również dodać odrobinę esencji waniliowej lub rumowej, dzięki temu ciasto będzie bardziej aromatyczne. Masę odstaw na bok.
Krok 3:
Następnie przygotuj masę serową. Wymieszaj twaróg z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Krok 4:
Tak przygotowane masy serową i makową wykładaj łyżką na przemian, na ułożone wcześniej w formie do pieczenia biszkopty. Nie ma znaczenia w jakiej kolejności wyłożysz masę do formy. Możesz to zrobić w formie szachownicy lub na biszkopty ułożyć całą warstwę maku, a następnie twaróg.
Krok 5:
Ciasto piecz w 170°C grzałka ”góra dół” przez 70 – 80 minut.
Przed podaniem odstaw do wystudzenia, chociaż ciężko będzie się oprzeć pokusie, aby od razu zabrać się do jedzenia.
Na koniec, po wystudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem
Ciasto seromakowiec
—>TUTAJ<— znajdziecie więcej inspiracji na pyszne ciasta i desery.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Super sernik,super przepis.
Łatwy do zrobienia.
Polecam na święta rozpływa się w ustach