X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto seromakowiec

Ciasto seromakowiec to wspaniały deser składający się z przeplatanych miedzy sobą warstw maku i twarogu. Oba smaki idealnie się ze sobą komponują. Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, dzięki temu w łatwy i szybki sposób możemy cieszyć się jego smakiem. 

 

Ciasto seromakowiec – najlepszy przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów np. okrągłych

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
  • skórka otarta z pomarańczy

Masa serowa:

  • 800 g  mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • żółtko
  • 110 g cukru (1/2 szklanki) 
  • 2  łyżki kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Foremkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż biszkopty.

Krok 2:

Następnie masę makową wymieszaj z jajkami, otartą skórką i płatkami migdałów. Możesz również dodać odrobinę esencji waniliowej lub rumowej, dzięki temu ciasto będzie bardziej aromatyczne. Masę odstaw na bok.

Krok 3:

Następnie przygotuj masę serową. Wymieszaj twaróg z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.

Krok 4:

Tak przygotowane masy serową i makową wykładaj łyżką na przemian, na ułożone wcześniej w formie do pieczenia biszkopty. Nie ma znaczenia w jakiej kolejności wyłożysz masę do formy. Możesz to zrobić w formie szachownicy lub na biszkopty ułożyć całą warstwę maku, a następnie twaróg. 

Krok 5:

Ciasto piecz w 170°C grzałka ”góra dół” przez 70 – 80 minut. 

Przed podaniem odstaw do wystudzenia, chociaż ciężko będzie się oprzeć pokusie, aby od razu zabrać się do jedzenia.

Na koniec, po wystudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem

—>TUTAJ<— znajdziecie więcej inspiracji na pyszne ciasta i desery.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również