X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto śliwkowe

Składniki

  • 800 g śliwek bez pestek
  • 100 g masła
  • ˝ szklanki cukru
  • ˝ szklanki mleka
  • 1 ˝ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g dżemu jabłkowego (ja użyłem własnej roboty)
  • Masło i kasza manna do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

W garnku rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mleko. Wszystko zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
Ostudzoną zawartość garnka przełóż do dużej miski, miksując dodaj jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dżem jabłkowy. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21cm natłuszczonej i posypanej kaszą manną.
Do ciasta powkładaj 2/3 śliwek. Pamiętaj śliwek może być dużo bo ciasto sporo urośnie. Całość piecz 15 min w temperaturze 180° C.
Po tym czasie powkładaj resztę śliwek do ciasta. Piecz około 60 minut. Kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów jest gotowe.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również