Przepis
Ciasta i ciastka
Ciasto śliwkowe
Składniki
- 800 g śliwek bez pestek
- 100 g masła
- ˝ szklanki cukru
- ˝ szklanki mleka
- 1 ˝ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g dżemu jabłkowego (ja użyłem własnej roboty)
- Masło i kasza manna do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mleko. Wszystko zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
Ostudzoną zawartość garnka przełóż do dużej miski, miksując dodaj jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dżem jabłkowy. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21cm natłuszczonej i posypanej kaszą manną.
Do ciasta powkładaj 2/3 śliwek. Pamiętaj śliwek może być dużo bo ciasto sporo urośnie. Całość piecz 15 min w temperaturze 180° C.
Po tym czasie powkładaj resztę śliwek do ciasta. Piecz około 60 minut. Kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów jest gotowe.