Ciasta i ciastka
Ciasto z rabarbarem i bezą
Lubicie rabarbar??? Rabarbar się kocha albo nienawidzi, z pewnością ja należę do pierwszej grupy. A wiecie, że rabarbar to warzywo? Kilka ciekawych informacji na temat rabarbaru znajdziecie klikając >> TUTAJ << A ja dzisiaj mam dla Was pyszną, słodką propozycję wykorzystania tego warzywa. Ciasto z rabarbarem i bezą to idealna słodycz do porannej, bądź niedzielnej kawy. Na zakończenie zapraszam Was do lektury przepisu i czekam na wrażenia smakowe w komentarzach pod przepisem.
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ
Składniki:
Blaszka (24 x 28)
CIASTO:
- 340 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru np. trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
- 4-5 łodyg rabarbaru (ok 700 g) część rabarbaru można wymienić na inne sezonowe owoce: np. w proporcji truskawki 300 g i 400 g rabarbaru
BEZA:
- 5 białek
- 220 g cukru
- szczypta soli
Ciasto z rabarbarem i bezą
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do przesianej mąki dodaj żółtka, posiekane masło, następnie cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wyrób dłońmi na gładkie ciasto.
Krok 2:
Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Następnie ciastem wyklej przygotowaną blaszkę. Nakłuj ciasto widelcem.
Krok 3:
Posyp pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.
Krok 4:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijaj do momentu aż przestaną być przezroczyste, następnie dodawaj cukier łyżką po łyżce. Pamiętaj aby kolejną łyżkę cukru dodać w monecie, gdy poprzedni cukier się rozpuści.
Krok 5:
Na koniec ubitą bezę wyłóż na rabarbar, zapiekaj 60 minut w 180 stopni. Gdy beza zbyt szybko zacznie się rumienić przykryj ją sreberkiem lub papierem do pieczenia.
Ciasto z rabarbarem i bezą
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia