X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto z rabarbarem i bezą

Lubicie rabarbar??? Rabarbar się kocha albo nienawidzi, z pewnością ja należę do pierwszej grupy. A wiecie, że rabarbar to warzywo? Kilka ciekawych informacji na temat rabarbaru znajdziecie klikając >> TUTAJ << A ja dzisiaj mam dla Was pyszną, słodką propozycję wykorzystania tego warzywa. Ciasto z rabarbarem i bezą to idealna słodycz do porannej, bądź niedzielnej kawy. Na zakończenie zapraszam Was do lektury przepisu i czekam na wrażenia smakowe w komentarzach pod przepisem. 

CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

Składniki:

Blaszka (24 x 28)

CIASTO:

  • 340 g mąki pszennej 
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru np. trzcinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:

  • 4-5 łodyg rabarbaru (ok 700 g) część rabarbaru można wymienić na inne sezonowe owoce: np. w proporcji truskawki 300 g i 400 g rabarbaru

BEZA:

  • 5 białek
  • 220 g cukru 
  • szczypta soli 

Ciasto z rabarbarem i bezą

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do przesianej mąki dodaj żółtka, posiekane masło, następnie cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wyrób dłońmi na gładkie ciasto. 

Krok 2:

Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Następnie ciastem wyklej przygotowaną blaszkę. Nakłuj ciasto widelcem.

Krok 3:

Posyp pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.

Krok 4:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijaj do momentu aż przestaną być przezroczyste, następnie dodawaj cukier łyżką po łyżce. Pamiętaj aby kolejną łyżkę cukru dodać w monecie, gdy poprzedni cukier się rozpuści.  

Krok 5:

Na koniec ubitą bezę wyłóż na rabarbar, zapiekaj 60 minut w 180 stopni. Gdy beza zbyt szybko zacznie się rumienić przykryj ją sreberkiem lub papierem do pieczenia. 

Ciasto z rabarbarem i bezą

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Pozdrawiam 

Bogusia 🙂

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również