X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto z rabarbarem i bezą

Lubicie rabarbar??? Rabarbar się kocha albo nienawidzi, z pewnością ja należę do pierwszej grupy. A wiecie, że rabarbar to warzywo? Kilka ciekawych informacji na temat rabarbaru znajdziecie klikając >> TUTAJ << A ja dzisiaj mam dla Was pyszną, słodką propozycję wykorzystania tego warzywa. Ciasto z rabarbarem i bezą to idealna słodycz do porannej, bądź niedzielnej kawy. Na zakończenie zapraszam Was do lektury przepisu i czekam na wrażenia smakowe w komentarzach pod przepisem. 

Ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:

Blaszka (24 x 28)

Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej 
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru np. trzcinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 4-5 łodyg rabarbaru (ok 700 g) część rabarbaru można wymienić na inne sezonowe owoce: np. w proporcji truskawki 300 g i 400 g rabarbaru
Beza:
  • 5 białek
  • 220 g cukru 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do przesianej mąki dodaj żółtka, posiekane masło, następnie cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wyrób dłońmi na gładkie ciasto. 

Krok 2:

Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Następnie ciastem wyklej przygotowaną blaszkę. Nakłuj ciasto widelcem.

Krok 3:

Posyp pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.

Krok 4:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijaj do momentu aż przestaną być przezroczyste, następnie dodawaj cukier łyżką po łyżce. Pamiętaj aby kolejną łyżkę cukru dodać w monecie, gdy poprzedni cukier się rozpuści.  

Krok 5:

Ubitą bezę wyłóż na rabarbar, zapiekaj 60 minut w 180 stopni. Gdy beza zbyt szybko zacznie się rumienić przykryj ją sreberkiem lub papierem do pieczenia. 

Po więcej słodkich inspiracji zapraszam TUTAJ

Zapraszam na moją grupę na Facebooku 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również