X

Czego szukasz?

Przepis

Kolejna odsłona faworków, tym razem wersja klasyczna. Myślę, że nie ma osoby w naszym kraju, która nie spróbowała tego słodkiego przysmaku. Ja faworki uwielbiam i chętnie zajadałbym je częściej niż tylko w tłusty czwartek. 

Inne Faworki

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do smażenia olej lub np. smalec

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, jogurt i sól wymieszaj i wyrób ciasto. Żeby wyszło dobre, musisz nim rzucać, ubijać, ugniatać, rozgniatać przez ok. 30 minut. Po wykonaniu takiej masy rozwałkuj ją cieniutko. Następnie pokrój na kilkucentymetrowe paski.

Krok 2:

W środku każdego paska zrób małe nacięcie i przełóż przez nie jeden z końców faworka.

Krok 3:

W międzyczasie zalej garnek olejem na ok. 4 cm. Jeśli nie jesteś pewny, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, wrzuć do niego jednego faworka. Jeśli w miarę szybko wypłynie, wrzucaj kolejne (musi być ich tyle, by nie dotykały siebie nawzajem, ale zajęły w garnku sporo miejsca).

Krok 4:

Pamiętaj aby podczas kąpieli w oleju, obracać faworki żeby się nie spaliły. Gdy będą gotowe, wyjmij je na ręczniki papierowe. Na koniec wystudzone faworki posyp cukrem pudrem. 

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również