Ciasta i ciastkaTłusty czwartek
Inne Faworki
Kolejna odsłona faworków, tym razem wersja klasyczna. Myślę, że nie ma osoby w naszym kraju, która nie spróbowała tego słodkiego przysmaku. Ja faworki uwielbiam i chętnie zajadałbym je częściej niż tylko w tłusty czwartek.
Inne Faworki
Składniki:
- 200 g mąki
- 4 żółtka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do smażenia olej lub np. smalec
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, jogurt i sól wymieszaj i wyrób ciasto. Żeby wyszło dobre, musisz nim rzucać, ubijać, ugniatać, rozgniatać przez ok. 30 minut. Po wykonaniu takiej masy rozwałkuj ją cieniutko. Następnie pokrój na kilkucentymetrowe paski.
Krok 2:
W środku każdego paska zrób małe nacięcie i przełóż przez nie jeden z końców faworka.
Krok 3:
W międzyczasie zalej garnek olejem na ok. 4 cm. Jeśli nie jesteś pewny, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, wrzuć do niego jednego faworka. Jeśli w miarę szybko wypłynie, wrzucaj kolejne (musi być ich tyle, by nie dotykały siebie nawzajem, ale zajęły w garnku sporo miejsca).
Krok 4:
Pamiętaj aby podczas kąpieli w oleju, obracać faworki żeby się nie spaliły. Gdy będą gotowe, wyjmij je na ręczniki papierowe. Na koniec wystudzone faworki posyp cukrem pudrem.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<