X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Keks angielski II

Składniki

  • po 200 g mąki, cukru i masła
  • 8 jajek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 25 ml koniaku lub rumu
  • ok. 400 g bakalii

Sposób przygotowania

Ucieramy do białości masło z cukrem dodając po jednym żółtku. Drożdże rozrabiamy z mlekiem. Łączymy utarte masło z żółtkami z mąką i drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez godzinę, pod koniec dolewamy do niego alkohol i wsypujemy bakalie. Mieszamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Smarujemy formę  masłem i napełniamy ją do połowy ciastem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 3 kwadranse. Ten keks można podawać na gorąco z sokiem lub z tzw.: Szodonem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również