Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam natrafiłem na wybitnie kruche, czekoladowe i pyszne ciastka, których w Polsce w tamtym czasie nie było. Dopiero po latach postanowiłem odkurzyć tamte wspomnienia i sam przygotować dla Was przepis na te kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie i co bez wątpienia ważne – błyskawicznie. Najlepiej takie ciastka smakują ze szklanka mleka a czy zimnego, czy ciepłego to pozostawiam do Waszego wyboru. Czekoladę w tego rodzaju wypiekach możecie dowolnie zmieniać. Może być gorzka, mleczna lub biała, co Wam najbardziej pasuje. Lub wzbogacić o kawałki orzechów lub rodzynek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Smacznego i zapraszam do pozostawienia komentarza pod przepisem.
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady.
Składniki:
- 250g cukru np. brązowego
- 90g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g czekolady gorzkiej np. 64% kakao
- 100g czekolady mlecznej
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek do dużej miski wsyp cukier, masło oraz sól, wymieszaj rózgą do połączenia składników.
Krok 2:
Do powstałej masy wbij jajko i wymieszaj następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
Krok 3:
Dodaj przesianą przez drobne sito mąkę z sodą. Masę wymieszaj łopatką, wsyp pokruszone dwa rodzaje czekolady, następnie wymieszaj wszystkie składniki. Miskę z ciastem zafoliuj i schłódź w lodowce przez ok 1 godzinę.
Krok 4:
Piekarnik rozgrzej do 180 C „góra-dół”. Pamiętaj, aby blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na niej najlepiej za pomocą małej łyżki do lodów ułóż kulki z ciasta. Pozostaw każdemu ciastku po kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony, dzięki temu ciastka się nie skleją podczas pieczenia. Piecz 12-15 minut.
Krok 5:
Po tym czasie ostudź ciastka na kratce do studzenia ciasta, uwaga zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo kruche ponieważ trzeba dać im ostygnąć. Na zakończenie dodam. że ciastka najlepiej smakują ze szklanką mleka lub gorącą kawą.
Więcej przepisów np. na ciastka znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Nie udały się rozlaly się na blasze. Trzymałam się przepisu. Poza cukrem bo miałam tylko biały.
To bardzo dziwne, bo robiłem te ciastka wielokrotnie i może parę razy trzeba było użyć odrobiny więcej mąki…
Robiłaś wszystko z wagą, bo niektórzy czasami na oko i jest kłopot???
Pozdrawiam i przyjże się jeszcze raz temu przepisowi.
Robiłam z wagą wszystko wg przepisu i wyszło również rozlane…
Muszę zatem zweryfikować ten przepis. Może coś źle przepisałem.
Przepraszam za niedogodności, jak będę coś wiedział to się odezwę.
Miłego wieczoru 🙂