Przepis
Ciasta i ciastka
Mamusiny sernik
Składniki
- 1/2 kg chudego twarogu
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki, aromat, skórka pomarańczowa
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania
Twaróg przekręcić przez maszynkę z ziemniakami 2 razy. Ucierać masło (lub margarynę dodając po 1 żółtku i łyżce cukru i łyżce masy serowej. Ubić pianę z białek, dodać do masy, wsypać mąkę z rozprowadzonym proszkiem do pieczenia. Dodać rodzynki, skórkę i aromat. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułkę tartą. Masę wyłożyć na blachę. Piec w temp. ok 170 st C do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do patyczka, którym będziemy próbować czy nasz wypiek jest już dobry. Na dużą blachę proponuję podwoić ilość składników