Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek czekoladowy II
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mąki chlebowej
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 6 białek
- 250 g migdałów
- 100 g smażonej skórki pomarańczowej
- andruty lub opłatki
Sposób przygotowania
Przygotowujemy mąkę chlebową. Suszymy razowiec, a następnie tłuczemy go i przesiewamy. Ucieramy na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy czekoladę, cukier, 2 jaja i mąkę chlebową. Dodajemy ubita na sztywno pianę z białek, obrane i drobno pokrojone migdały oraz skórkę pomarańczową. Blachę smarujemy, układamy na niej andrut lub opłatek i nakładamy masę czekoladową. Wsadzamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i pieczemy 20–30 minut. Gotowy mazurek polewamy polewa czekoladową.