X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek

Mini pączki ziemniaczane. Przepis krok po kroku.

Kochani mam dla was przepis na przepyszne mini pączki ziemniaczane i wcale nie potrzebujecie kilku godzin na ich przygotowanie. Robią się błyskawicznie! Pod warunkiem oczywiście, że macie ugotowane ziemniaki. Moje pączki są idealnym dopełnieniem jesiennego wieczoru z kocem, książką i kubkiem gorącego kakao. Zrobiłam je z konfiturą z rokitnika ostatnio moją ulubioną i posypałam cukrem pudrem wyszły przepyszne! Mini pączki ziemniaczane lubię bardziej niż zwykłe drożdżowe ponieważ są wilgotniejsze i następnego dnia smakują równie dobrze jak w dniu przyrządzania.  

Mini pączki ziemniaczane

Składniki:

  • 300 g ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g pokruszonych świeżych drożdży
  • 30 ml spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 l oleju do smażenia
    Wszystkie składniki wsyp po kolei do miski. Jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie drożdże utrzyj z cukrem, jeśli natomiast użyjesz robota kuchennego nie ma takiej potrzeby, możesz po prostu wsypać składniki bez ich wcześniejszego mieszania.       Ciasto należy wyrabiać dosyć długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita zwarta kulka. W robocie kuchennym wyrabiałam ciasto ok 10 minut.     Z powstałego ciasta formuj kulki o średnicy ok 5 cm i układaj je na obsypanym mąką blacie.   Przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu wyrosnąć ok 40 minut. Jeśli masz w piekarniku funkcję podgrzewania ciasta drożdżowego możesz z niej skorzystać wtedy czas skróć o połowę.     Wyrośnięte pączki smaż na oleju. Pamiętaj aby nie był on zbyt gorący, ponieważ pączki z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Po wyjęciu z tłuszczu pączki układaj na ręczniku papierowym.     Mini pączki ziemniaczane bardzo dobrze smakują z nadzieniem. Ja użyłam konfitury z rokitnika, ale można użyć innych ulubionych nadzień, konfitur, twarożku, budyniu, czekolady…     Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem! Smacznego! Więcej bierzących przepisów znajdziecie na moim FB

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zaintrygowały mnie te zmieniaki w pączkach .. Jak one mają się do pączków ?

  2. Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują, muszę spróbować zrobić, dzięki za przepis, pozdrawiam serdecznie 🙂

Sprawdź również