Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek
Mini pączki ziemniaczane. Przepis krok po kroku.
Kochani mam dla Was przepis na przepyszne mini pączki ziemniaczane i wcale nie potrzebujecie kilku godzin na ich przygotowanie. Robią się błyskawicznie! Pod warunkiem oczywiście, że macie ugotowane ziemniaki. Moje pączki są bez wątpienia idealnym dopełnieniem jesiennego wieczoru z kocem, z książką i kubkiem gorącego kakao. Zrobiłem je z konfiturą z rokitnika ostatnio moją ulubioną i posypałem cukrem pudrem wyszły przepyszne! Mini pączki ziemniaczane lubię bardziej niż zwykłe drożdżowe ponieważ są wilgotniejsze i następnego dnia smakują równie dobrze jak w dniu przyrządzania.
MINI PĄCZKI ZIEMNIACZANE
Składniki:
- 300 g ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 600 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 120 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 30 g pokruszonych świeżych drożdży
- 30 ml spirytusu lub np. wódki
- 1 laska wanilii lub np. 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia np. rzepakowego
Mini pączki ziemniaczane
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze wszystkie składniki wsyp po kolei do miski. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie drożdże utrzyj z cukrem. Jeśli natomiast użyjesz robota kuchennego nie ma takiej potrzeby, możesz po prostu wsypać składniki bez ich wcześniejszego mieszania.
Krok 2:
Pamiętaj aby długo wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita zwarta kulka. W robocie kuchennym wyrabiaj ciasto ok 10 minut.
Krok 3:
Z powstałego ciasta formuj kulki o średnicy ok 5 cm, następnie układaj je na obsypanym mąką blacie.
Krok 4:
Przykryj ciasto ściereczką, następnie pozwól mu wyrosnąć ok 40 minut. Jeśli masz w piekarniku funkcję podgrzewania ciasta drożdżowego możesz z niej skorzystać wtedy czas skróć o połowę.
Krok 5:
Następnie wyrośnięte pączki smaż na oleju. Pamiętaj aby nie był on zbyt gorący, ponieważ pączki z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Paczki wyjmuj łyżką cedzakową, następnie ułóż na ręcznikach papierowych niech nadmiar tłuszczu ścieknie. Na koniec nabij pączki wybranym nadzieniem. Ja użyłem konfitury z rokitnika, ale można użyć innych ulubionych nadzień, konfitur, twarożku, budyniu, czy np. czekolady…
Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub np. polane lukrem!
Pamiętaj aby wystudzić pączki zanim posypiesz je cukrem, czy też polejesz lukrem.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Mini pączki ziemniaczane
Jeśli chcesz być a bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
Kiedyś jadłam takie pączki z ziemniakami. Były przepyszne. Chcę jutro je zrobić. Jak przechowywać pączki, żeby w czwartek były smaczne ?
Te z ziemniakami śmiało do czwartku wytrzymają i będą mięciutkie.
Zaintrygowały mnie te zmieniaki w pączkach .. Jak one mają się do pączków ?
Aga,
Jest wiele deserów z dodatkiem ziemniaków. Tutaj też sprawdzają się idealnie, możesz wierzyć na słowo lub wypróbować przepis
🙂
aż mi ślinka leci…
Barbara, polecam ten przepis. Pączki wychodzą pulchne, delikatne i długo zachowują świeżość
🙂
Wyglądają apetycznie .Na pewno zrobię.Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują, muszę spróbować zrobić, dzięki za przepis, pozdrawiam serdecznie 🙂
Wychodzą przepyszne. Pozdrawiamy 🙂