X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek

Mini pączki ziemniaczane. Przepis krok po kroku.

Kochani mam dla was przepis na przepyszne mini pączki ziemniaczane i wcale nie potrzebujecie kilku godzin na ich przygotowanie. Robią się błyskawicznie! Pod warunkiem oczywiście, że macie ugotowane ziemniaki. Moje pączki są idealnym dopełnieniem jesiennego wieczoru z kocem, książką i kubkiem gorącego kakao. Zrobiłam je z konfiturą z rokitnika ostatnio moją ulubioną i posypałam cukrem pudrem wyszły przepyszne! 

 

Mini pączki ziemniaczane lubię bardziej niż zwykłe drożdżowe ponieważ są wilgotniejsze i następnego dnia smakują równie dobrze jak w dniu przyrządzania. 

 

 

Do przygotowania pączków ziemniaczanych potrzebujesz:

  • 300 g ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 30 g cukru
  • 30 g pokruszonych świeżych drożdży
  • 30 ml spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 l oleju do smażenia

 

 

Wszystkie składniki wsyp po kolei do miski. Jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie drożdże utrzyj z cukrem, jeśli natomiast użyjesz robota kuchennego nie ma takiej potrzeby, możesz po prostu wsypać składniki bez ich wcześniejszego mieszania. 

 

 

 

Ciasto należy wyrabiać dosyć długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita zwarta kulka. W robocie kuchennym wyrabiałam ciasto ok 10 minut. 

 

 

Z powstałego ciasta formuj kulki o średnicy ok 5 cm i układaj je na obsypanym mąką blacie.

 

Przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu wyrosnąć ok 40 minut. Jeśli masz w piekarniku funkcję podgrzewania ciasta drożdżowego możesz z niej skorzystać wtedy czas skróć o połowę.

 

 

Wyrośnięte pączki smaż na oleju. Pamiętaj aby nie był on zbyt gorący, ponieważ pączki z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Po wyjęciu z tłuszczu pączki układaj na ręczniku papierowym.

 

 

Mini pączki ziemniaczane bardzo dobrze smakują z nadzieniem. Ja użyłam konfitury z rokitnika, ale można użyć innych ulubionych nadzień, konfitur, twarożku, budyniu, czekolady… 

 

 

Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem!

 

Smacznego! 

 

 

Więcej bierzących przepisów znajdziecie na moim FB 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Aga

    Zaintrygowały mnie te zmieniaki w pączkach .. Jak one mają się do pączków ?

    • Jakub Kuroń

      Aga,

      Jest wiele deserów z dodatkiem ziemniaków. Tutaj też sprawdzają się idealnie, możesz wierzyć na słowo lub wypróbować przepis

      🙂

  2. Barbara

    aż mi ślinka leci…

    • Jakub Kuroń

      Barbara, polecam ten przepis. Pączki wychodzą pulchne, delikatne i długo zachowują świeżość

    • Jakub Kuroń

      🙂

  3. S.Feliszek

    Wyglądają apetycznie .Na pewno zrobię.Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.

  4. Dzidka

    Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują, muszę spróbować zrobić, dzięki za przepis, pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Jakub Kuroń

      Wychodzą przepyszne. Pozdrawiamy 🙂

Sprawdź również