Przepis
Ciasta i ciastka
Sernik na zimno z granatem i winogronami
Składniki
- 1 kg sera białego mielonego trzykrotnie lub gotowego sernikowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 100 g biszkoptów
- 1 galaretka winogronowa lub agrestowa
- 350 g jasnych winogron
- 1 owoc granatu
Sposób przygotowania
Galaretkę zrób według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 70 ml). Rozmieszaj dokładnie rózgą. Odstaw do przestudzenia. Ser wymieszaj z cukrem, skórką cytrynową, ekstraktem waniliowym oraz przestudzoną żelatyną. Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ułóż biszkopty. Wlej masę serową i wstaw do lodówki. Winogrona przetnij na pół. Wydłub nasiona granatu na sitko aby pozbyć się nadmiaru soku. Gdy masa serowa zacznie tężeć, poukładaj owoce według uznania i delikatnie łyżką nalewaj na wierzch tężejącą galaretkę. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.