X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Sernikobrownies z malinami

Uwielbiam serniki wszelakiej maści, na zimno, pieczone, ze spodem, bez, z galaretką. Lubię każdy rodzaj. Ale ostatnio poczyniłem pyszne sernikowe połączenie, sernikobrownies malinami. Pyszny intensywnie czekoladowy spód z delikatną rozpływającą się w ustach warstwą serową. Do tego idealnie słodkie maliny. 

Sernikobrownies z malinami

Składniki: 

blaszka 20×30

  • 180 g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
  • 200 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  • Wiaderko sera twarogowego (1kg)
  • Budyń waniliowy lub np. śmietankowy
  • 250 g malin świeżych lub np. mrożonych

Przygotowanie:

Krok 1:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub np. mikrofali. Następnie ją odstaw niech przestygnie. 

Krok 2:

Do miski włóż masło oraz 150 g cukru pudru, następnie ucieraj ok 10 minut. Masa ma stać się puszysta i podwoić swoją objętość. 

Krok 3:

Do ubitej masy dodaj 3 jajka, jedno po drugim, następnie ostudzoną czekoladę. Miksuj na małych obrotach do połączenia składników. 

Krok 4:

Następnie dodaj mąkę pszenną, i miksuj na małych obrotach lub wymieszaj wszystko ręcznie. 3/4 gotowego ciasta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta odstaw. 

Krok 5:

Do miski włóż twaróg, cukier puder, 3 jajka i budyń, miksuj do całkowitego połączenia. Masa ma być gładka. Gotową masę serową wylej na przygotowany czekoladowy spód. 

Krok 6:

Następnie przy użyciu dwóch łyżeczek wyłóż na masę serową pozostałe ciasto czekoladowe. Korzystając z wykałaczki zrób esy floresy z ciasta czekoladowego. Na koniec powtykaj w ciasto maliny. 

Krok 5:

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych ciast, ciasteczek, deserów znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Ciasto ma jedną wadę… znika w mgnieniu oka.
    Dziękuję za ten przepis, bezproblemowo się je robi. A smakuje rewelacja.

Sprawdź również