Ciasta i ciastkaSłodkości
Sernikobrownies z malinami
Uwielbiam serniki wszelakiej maści, na zimno, pieczone, ze spodem, bez, z galaretką. Lubię każdy rodzaj. Ale ostatnio poczyniłem pyszne sernikowe połączenie, sernikobrownies malinami. Pyszny intensywnie czekoladowy spód z delikatną rozpływającą się w ustach warstwą serową. Do tego idealnie słodkie maliny.
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI
Składniki:
Blaszka 20×30
- 180 g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
- 200 g masła
- 300 g cukru pudru
- 6 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- wiaderko sera twarogowego (1 kg)
- budyń waniliowy lub np. śmietankowy
- 250 g malin świeżych lub np. mrożonych
Sernikobrownies z malinami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub np. mikrofali. Następnie ją odstaw niech przestygnie.
Krok 2:
Do miski włóż masło oraz 150 g cukru pudru, następnie ucieraj ok 10 minut. Masa ma stać się puszysta i podwoić swoją objętość.
Krok 3:
Do ubitej masy dodaj 3 jajka, jedno po drugim, następnie ostudzoną czekoladę. Miksuj na małych obrotach do połączenia składników.
Krok 4:
Następnie dodaj mąkę pszenną, i miksuj na małych obrotach lub wymieszaj wszystko ręcznie. 3/4 gotowego ciasta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta odstaw.
Krok 5:
Do miski włóż twaróg, cukier puder, 3 jajka i budyń, miksuj do całkowitego połączenia. Masa ma być gładka. Gotową masę serową wylej na przygotowany czekoladowy spód.
Krok 6:
Następnie przy użyciu dwóch łyżeczek wyłóż na masę serową pozostałe ciasto czekoladowe. Korzystając z wykałaczki zrób esy floresy z ciasta czekoladowego. Na koniec powtykaj w ciasto maliny.
Krok 7:
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut.
Sernikobrownies z malinami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych ciast, ciasteczek, deserów znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Czy można wymieszać 0,5 kg sera z wiaderka z 0,5 kg mascarpone?
Pozdrawiam
Tak, możesz tak zrobić. Smacznego!
Czy mrożone maliny trzeba wcześniej rozmrozić? Cisto nie wyjdzie z nimi za mokre?
Tak, możesz wcześniej rozmrozić maliny i odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
Jaki rozmiar blaszki?
25 cm na 35 cm
Ciasto ma jedną wadę… znika w mgnieniu oka.
Dziękuję za ten przepis, bezproblemowo się je robi. A smakuje rewelacja.