X

Czego szukasz?

Przepis
Szarlotka sypana to przypis na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana. Zawsze zwracam uwagę na przepisy z dopiskiem „szybki” lub „prosty„, nie lubię całego dnia spędzać w kuchni, a poza tym przy małych dzieciach zwyczajnie nie mam na to czasu. Moja mama podkreśliła rownież, że ten przepis zawsze się udaje! Lubie takie 😉

Szybka szarlotka sypana – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 160 g kaszy manny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 masła ( zmrożonego)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek ( najlepiej szara reneta )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj.

Krok 2:

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Krok 3:

Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.

Krok 4:

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.

Krok 5:

Następnie ułóż połowę startych jabłek.

Krok 6:

Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.

Krok 7:

Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła.

Krok 8:

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta.

Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Życie już nie będzie takie samo 🙂
    Szarlotka wymiata. Dzięki szybkiej podpowiedzi Jakuba/Bogusi kaszę manną zamieniłam na mąkę migdałową i wyszło pysznie. I jak tu teraz powiedzieć mamie że nie jest już królową szarlotki?

  2. Panie Jakubie, u nas ostatnimi czasy, szarlotka jest bardzo popularna. Przepis błyskawiczny i banalnie prosty. W dodatku bez jaj!!! Zazwyczaj powstaje spontanicznie, gdy tylko są jabłka w domu Znika równie szybko jak powstaje Serdecznie dziękuję!

  3. Z chęcią bym zrobiła ta pyszna szarlotka, ale na dużą blachę,bo mąż wciągnie nosem taka ilość jak na załączonym obrazku.

  4. Czy mogę zastąpić masło np. margaryna. Wiem, że to swietokradztwo, ale mam córkę alergiczke, wiec szukam zamiennika

  5. Rzeczywiście ! Tyle że z moich ligol wyciągnęłam 2 szklanki bałam się że będzie zbyt mokre! Niestety za późno zobaczyłam komentarz . Następnym razem nie wyciskam !

  6. Rzeczywiście ! Tyle że z moich logol wyciągnęłam 2 szklanki bałam się że będzie zbyt mokre! Niestety za późno zobaczyłam komentarz . Następnym razem nie wyciskam !

  7. Zakochałam się w tej szarlotce 🙂
    Już kilka razy zrobiłam i zjedliśmy ze smakiem. Dziękuję za publikację przepisu!

  8. Witam upiekłam , studzi się, pachnie obłędnie . Jedząc wyczuwam trochę kaszę manną czy tak ma być czy coś zrobiłam nie tak ?

  9. włożyłam do piekarnika i czekam….mam nadzieje ze mi sie uda,nie opanowałam jeszcze piekarnika…wyglada apetycznie …dlatego sie skusiłam na ten łatwiutki przepis…pozdrawiam

  10. Prawie wyszla ale zanim zrobilam maslo sie lekko rozmrozilo i cale opadlo na dol ciasta i teraz skwierczy po bokach brytwankiMam nadzieje,ze to nie zepsuje smaku….

  11. Moja ulubiona szarlotka. Ja po wielu próbach lekko zmodyfikowałam przepis i i zamieniam połowę kaszy manny na bułkę tartą.

  12. robiłam kilka razy, nigdy mi nie wyszło. Spróbuje wg Twojego przepisu, może wtedy się uda, pozdrawiam 🙂

  13. Zrobiłam to ciasto dzisiaj! Wyszło przepyszne. Zakochałam się i będzie u nas gościć bardzo często! Rewelacja !

  14. wygląda apetycznie , muszę koniecznie upiec. mam jedno pytanie czy 1,5 kg jabłek przed obraniem , czy po obraniu ze skórki ?

Sprawdź również