X

Czego szukasz?

Przepis

 

Szarlotka sypana to przypis na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana. Zawsze zwracam uwagę na przepisy z dopiskiem „szybki” lub „prosty„, nie lubię całego dnia spędzać w kuchni, a poza tym przy małych dzieciach zwyczajnie nie mam na to czasu. Moja mama podkreśliła rownież, że ten przepis zawsze się udaje! Lubie takie 😉

 

 

 

Szarlotka sypana, składniki:

160 g mąki pszennej,

160 g cukru,

160 g kaszy manny,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

200 masła ( zmrożonego)

1,5 kg kwaśnych jabłek ( najlepiej szara reneta )

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu 

 

 

Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj. 

 

 

 

 

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

 

 

 

Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.

 

 

 

 

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.

 

 

 

Następnie ułóż połowę startych jabłek.

 

 

 

Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.

 

 

 

Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła.

 

 

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. 

 

 

 

Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta. 

 

Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. ANGELA

    Z chęcią bym zrobiła ta pyszna szarlotka, ale na dużą blachę,bo mąż wciągnie nosem taka ilość jak na załączonym obrazku.

  2. eg

    Rewelacja. Polecam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Klaudia

    Czy mogę zastąpić masło np. margaryna. Wiem, że to swietokradztwo, ale mam córkę alergiczke, wiec szukam zamiennika

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz zamienić masło na margarynę.

  4. Aga

    Rzeczywiście ! Tyle że z moich ligol wyciągnęłam 2 szklanki bałam się że będzie zbyt mokre! Niestety za późno zobaczyłam komentarz . Następnym razem nie wyciskam !

    • Jakub Kuroń

      🙂

  5. Aga

    Rzeczywiście ! Tyle że z moich logol wyciągnęłam 2 szklanki bałam się że będzie zbyt mokre! Niestety za późno zobaczyłam komentarz . Następnym razem nie wyciskam !

  6. M

    Ojej jak dawno jej nie robilam, dziękuję za przypomnienie przepisu 🙂

    • Jakub Kuroń

      Nie ma problemu, polecamy się na przyszłość 🙂

  7. Aga

    Odcisnelam sok z jabłek ? Słusznie ?

    • Jakub Kuroń

      My nie odciskamy, w przepisie jest sporo suchych składników, które piją wodę z jabłek i nie wiem czy przez to ciasto po upieczeniu nie będzie zbyt suche. Upiecz i daj znać jak wyszło.

  8. Janek

    Pyszne ciasto i proste do zrobienia. Dziękuje za przepis .

    • Jakub Kuroń

      Bardzo dziękujemy za komentarz!

  9. Ewelina

    Zakochałam się w tej szarlotce 🙂
    Już kilka razy zrobiłam i zjedliśmy ze smakiem. Dziękuję za publikację przepisu!

    • Jakub Kuroń

      Ewelino bardzo nam miło! dziękujemy za komentarz, może przekonasz nim kogoś do przygotowania tego pysznego ciasta!

  10. Krysia-Kika

    Ja też się skusiłam i zrobiłam.Wyszła idealna

    • Jakub Kuroń

      Super! Cieszę się, że Ci smakuje!

  11. Monika Rudnicka

    Witam upiekłam , studzi się, pachnie obłędnie . Jedząc wyczuwam trochę kaszę manną czy tak ma być czy coś zrobiłam nie tak ?

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się bardzo. Czasami gdy jabłka mają za mało soków, kasza manna się trochę wybija ale nie jest to błąd.
      Smacznego.

  12. Halina

    Witam.Czy mozna podwoic skladniki? z tej ilości pewnie mała.
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Ta tortownica na zdjęciu ma 25 cm. Jeśli chcesz możesz dać wszystkiego x2

  13. anna

    włożyłam do piekarnika i czekam….mam nadzieje ze mi sie uda,nie opanowałam jeszcze piekarnika…wyglada apetycznie …dlatego sie skusiłam na ten łatwiutki przepis…pozdrawiam

    • Bogumiła Kuroń

      Na pewno się uda! Życzę smacznego!

      • anna

        udała się,jest super dobra…dziekuję za wspaniały pomysł…

  14. Joanna

    Prawie wyszla ale zanim zrobilam maslo sie lekko rozmrozilo i cale opadlo na dol ciasta i teraz skwierczy po bokach brytwankiMam nadzieje,ze to nie zepsuje smaku….

    • Bogumiła Kuroń

      Joanno to właśnie tak miało być. Masło musi przejść przez wszystkie warstwy ciasta i jeśli tortownica nie jest szczelna odrobina może wyciec. Pozdrawiam mam nadzieję, że wyszła pyszna!

      • Joanna

        Bardzo smaczna,chrupka na wierzchu,miekka w srodku
        Wyszla wilgotna i kwaskowata.Bede polecac

      • Bogumiła Kuroń

        Dziękuję Joanno za komentarz! Jest mi bardzo miło. Pozdrawiam 🙂

  15. Basia

    U mnie właśnie w piekarniku się piecze.

    • Bogumiła Kuroń

      Mam nadzieję, że smakowała 🙂

  16. EwaB

    Mam jedno pytanie czy zamiast kaszy manny można zastosować kaszę lub płatki jaglane?

    • Bogumiła Kuroń

      Można na pewno bułkę tartą. Z płatkami czy inną kaszą nigdy nie robiłam.

  17. piotr

    pychota ale musi być ciepła i bita śmietana

    • Bogumiła Kuroń

      W takim wydaniu zdecydowanie najlepsza!

  18. Viki

    Moja ulubiona szarlotka. Ja po wielu próbach lekko zmodyfikowałam przepis i i zamieniam połowę kaszy manny na bułkę tartą.

    • Bogumiła Kuroń

      Viki a co ci nie wychodziło? Za rzadkie było?

  19. Elżbieta

    robiłam kilka razy, nigdy mi nie wyszło. Spróbuje wg Twojego przepisu, może wtedy się uda, pozdrawiam 🙂

    • Bogumiła Kuroń

      Ela trzymam kciuki 🙂

  20. Sylwia

    Zrobiłam to ciasto dzisiaj! Wyszło przepyszne. Zakochałam się i będzie u nas gościć bardzo często! Rewelacja !

    • Bogumiła Kuroń

      Dziękuje za te słowa! Bardzo mi miło! Motywujesz mnie do kolejnych działań! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. Jolga

    wygląda apetycznie , muszę koniecznie upiec. mam jedno pytanie czy 1,5 kg jabłek przed obraniem , czy po obraniu ze skórki ?

    • Bogumiła Kuroń

      U mnie były przed obraniem, ale w przypadku tego ciasta nie ma znaczenia czy jabłek będzie 100 g więcej czy mniej.

  22. Anka

    Wygląda super. A czy można przełożyć gramy na szklanki, albo łyżki, bo nie mam wagi kuchennej

    • Bogumiła Kuroń

      Ania po jednej pełnej szklance mąki i kaszy manny,a cukru dodaj tak 3/4 szklanki. Smacznego!

  23. Dana

    Bez jajek też można upiec kruche ciasto.

    • Bogumiła Kuroń

      Dana to ciasto jest właśnie bez jajek 🙂

  24. Ewa

    Super wyglada i wydaje sie latwa w wykonaniu. Napewno wyrównuje. Pozdrawiam!!!

    • Bogumiła Kuroń

      Dziękuje Ewo za miłe słowo! Pozdrawiam serdecznie!

Sprawdź również