Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek
Szybka szarlotka sypana
Szarlotka sypana to przypis na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana. Zawsze zwracam uwagę na przepisy z dopiskiem „szybki” lub „prosty„, nie lubię całego dnia spędzać w kuchni, a poza tym przy małych dzieciach zwyczajnie nie mam na to czasu. Moja mama podkreśliła również, że ten przepis bez wątpienia zawsze się udaje! Lubię takie 😉
SZYBKA SZARLOTKA SYPANA
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 150 g cukru np. trzcinowego
- 160 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 masła (zmrożonego)
- 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Szybka szarlotka sypana
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 2:
Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.
Krok 3:
Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.
Krok 4:
Następnie ułóż połowę startych jabłek.
Krok 5:
Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.
Krok 6:
Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na koniec na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min.
Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta.
Szybka szarlotka sypana
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
Cóż mam napisać … cała jesień i zima na tej szarlotce 🙂 i wczoraj poszłam kolejny raz po renetę, bo moim zdaniem z kwaśnymi jabłkami jest najcudniejsza 🙂 Dziękuję Pani Bogusiu, za kolejny cudny przepis. Wiem, że to na pewno Pani cudeńko, nie pierwsze zresztą. Tym razem nawet na zdjęciach paznokcie pomalowane widać 🙂 Uściski gorące. Pana Jakuba oczywiście też serdecznie pozdrawiam.
Życie już nie będzie takie samo 🙂
Szarlotka wymiata. Dzięki szybkiej podpowiedzi Jakuba/Bogusi kaszę manną zamieniłam na mąkę migdałową i wyszło pysznie. I jak tu teraz powiedzieć mamie że nie jest już królową szarlotki?
Lilka,
Cieszę się, że ten „eksperyment” z mąką migdałową wypalił 🙂
Korzystaj z przepisu, ciesz się życiem. A mamie nie mów, niech dalej uważa, że jest królową szarlotki 😉
Panie Jakubie, u nas ostatnimi czasy, szarlotka jest bardzo popularna. Przepis błyskawiczny i banalnie prosty. W dodatku bez jaj!!! Zazwyczaj powstaje spontanicznie, gdy tylko są jabłka w domu Znika równie szybko jak powstaje Serdecznie dziękuję!
Agata,
Wielkie dzięki za bardzo miły komentarz 🙂
Pozdrawiam!!!
Ciekawe czy z w prodiżu też dałoby radę ja upiec
Myślę, że tak. Tylko jeśli masz większy niż tortownica to daj podwójna ilość składników.
Z chęcią bym zrobiła ta pyszna szarlotka, ale na dużą blachę,bo mąż wciągnie nosem taka ilość jak na załączonym obrazku.
Rewelacja. Polecam 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Czy mogę zastąpić masło np. margaryna. Wiem, że to swietokradztwo, ale mam córkę alergiczke, wiec szukam zamiennika
Tak, możesz zamienić masło na margarynę.
Rzeczywiście ! Tyle że z moich ligol wyciągnęłam 2 szklanki bałam się że będzie zbyt mokre! Niestety za późno zobaczyłam komentarz . Następnym razem nie wyciskam !
🙂
Rzeczywiście ! Tyle że z moich logol wyciągnęłam 2 szklanki bałam się że będzie zbyt mokre! Niestety za późno zobaczyłam komentarz . Następnym razem nie wyciskam !
Ojej jak dawno jej nie robilam, dziękuję za przypomnienie przepisu 🙂
Nie ma problemu, polecamy się na przyszłość 🙂
Odcisnelam sok z jabłek ? Słusznie ?
My nie odciskamy, w przepisie jest sporo suchych składników, które piją wodę z jabłek i nie wiem czy przez to ciasto po upieczeniu nie będzie zbyt suche. Upiecz i daj znać jak wyszło.
Pyszne ciasto i proste do zrobienia. Dziękuje za przepis .
Bardzo dziękujemy za komentarz!
Zakochałam się w tej szarlotce 🙂
Już kilka razy zrobiłam i zjedliśmy ze smakiem. Dziękuję za publikację przepisu!
Ewelino bardzo nam miło! dziękujemy za komentarz, może przekonasz nim kogoś do przygotowania tego pysznego ciasta!
Ja też się skusiłam i zrobiłam.Wyszła idealna
Super! Cieszę się, że Ci smakuje!
Witam upiekłam , studzi się, pachnie obłędnie . Jedząc wyczuwam trochę kaszę manną czy tak ma być czy coś zrobiłam nie tak ?
Cieszę się bardzo. Czasami gdy jabłka mają za mało soków, kasza manna się trochę wybija ale nie jest to błąd.
Smacznego.
Witam.Czy mozna podwoic skladniki? z tej ilości pewnie mała.
Pozdrawiam
Ta tortownica na zdjęciu ma 25 cm. Jeśli chcesz możesz dać wszystkiego x2
włożyłam do piekarnika i czekam….mam nadzieje ze mi sie uda,nie opanowałam jeszcze piekarnika…wyglada apetycznie …dlatego sie skusiłam na ten łatwiutki przepis…pozdrawiam
Na pewno się uda! Życzę smacznego!
udała się,jest super dobra…dziekuję za wspaniały pomysł…
Bardzo się cieszę! zapraszam po więcej moich przepisów https://kuron.com.pl/category/slodkosci/desery/
Prawie wyszla ale zanim zrobilam maslo sie lekko rozmrozilo i cale opadlo na dol ciasta i teraz skwierczy po bokach brytwankiMam nadzieje,ze to nie zepsuje smaku….
Joanno to właśnie tak miało być. Masło musi przejść przez wszystkie warstwy ciasta i jeśli tortownica nie jest szczelna odrobina może wyciec. Pozdrawiam mam nadzieję, że wyszła pyszna!
Bardzo smaczna,chrupka na wierzchu,miekka w srodku
Wyszla wilgotna i kwaskowata.Bede polecac
Dziękuję Joanno za komentarz! Jest mi bardzo miło. Pozdrawiam 🙂
U mnie właśnie w piekarniku się piecze.
Mam nadzieję, że smakowała 🙂
Mam jedno pytanie czy zamiast kaszy manny można zastosować kaszę lub płatki jaglane?
Można na pewno bułkę tartą. Z płatkami czy inną kaszą nigdy nie robiłam.
pychota ale musi być ciepła i bita śmietana
W takim wydaniu zdecydowanie najlepsza!
Moja ulubiona szarlotka. Ja po wielu próbach lekko zmodyfikowałam przepis i i zamieniam połowę kaszy manny na bułkę tartą.
Viki a co ci nie wychodziło? Za rzadkie było?
robiłam kilka razy, nigdy mi nie wyszło. Spróbuje wg Twojego przepisu, może wtedy się uda, pozdrawiam 🙂
Ela trzymam kciuki 🙂
Zrobiłam to ciasto dzisiaj! Wyszło przepyszne. Zakochałam się i będzie u nas gościć bardzo często! Rewelacja !
Dziękuje za te słowa! Bardzo mi miło! Motywujesz mnie do kolejnych działań! Pozdrawiam serdecznie 🙂
wygląda apetycznie , muszę koniecznie upiec. mam jedno pytanie czy 1,5 kg jabłek przed obraniem , czy po obraniu ze skórki ?
U mnie były przed obraniem, ale w przypadku tego ciasta nie ma znaczenia czy jabłek będzie 100 g więcej czy mniej.
Wygląda super. A czy można przełożyć gramy na szklanki, albo łyżki, bo nie mam wagi kuchennej
Ania po jednej pełnej szklance mąki i kaszy manny,a cukru dodaj tak 3/4 szklanki. Smacznego!
Bez jajek też można upiec kruche ciasto.
Dana to ciasto jest właśnie bez jajek 🙂
Super wyglada i wydaje sie latwa w wykonaniu. Napewno wyrównuje. Pozdrawiam!!!
Dziękuje Ewo za miłe słowo! Pozdrawiam serdecznie!