X

Czego szukasz?

Przepis

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi to świetna propozycja, gdy chodzi za nami coś słodkiego. Ciasto przygotowuje się szybko, jest proste w wykonaniu, a smakuje przepysznie. Goście i domownicy będą zachwyceni! Ja bardzo lubię wracać do tego przepisu. 

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

Składniki:

Ciasto (spód tarty):
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Krem:
  • 600 g masy kajmakowej jasnej 
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 50g rozdrobnionych orzechów laskowych lub np. włoskich
Dodatkowo:
  • 50g orzechów laskowych lub np. włoskich do posypania gotowej tarty

Przygotowanie:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Na koniec piecz 15 minut w 180 °C.

Krok 3:

Czekoladę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj całą masę kajmakową i stopniowo dodawaj do niej ostudzoną, ale nie zimną czekoladę. Następnie wsyp rozdrobnione orzechy, wszystko mieszaj do idealnego połączenia składników.

Krok 4:

Masę przełóż na upieczony spód tarty. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp orzechami laskowymi. Przed podaniem schłodź w lodówce ok 1-2 godzin.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również