Przepis
Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekankiTłusty czwartekWalentynki
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi to świetna propozycja, gdy chodzi za nami coś słodkiego. Ciasto przygotowuje się szybko, jest proste w wykonaniu, a smakuje przepysznie. Goście i domownicy będą zachwyceni! Ja bardzo lubię wracać do tego przepisu.
TARTA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI LASKOWYMI
Składniki:
Ciasto (spód tarty):
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Krem:
- 600 g masy kajmakowej jasnej
- 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
- 50g rozdrobnionych orzechów laskowych lub np. włoskich
Dodatkowo:
- 50g orzechów laskowych lub np. włoskich do posypania gotowej tarty
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Na koniec piecz 15 minut w 180 °C.Krok 3:
Czekoladę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj całą masę kajmakową i stopniowo dodawaj do niej ostudzoną, ale nie zimną czekoladę. Następnie wsyp rozdrobnione orzechy, wszystko mieszaj do idealnego połączenia składników.Krok 4:
Masę przełóż na upieczony spód tarty. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp orzechami laskowymi. Przed podaniem schłodź w lodówce ok 1-2 godzin.
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<