X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Tarta z orzechami i karmelem

Tarta z orzechami i karmelem to najprawdopodobniej od dziś mój ulubiony jesienny deser. Miód na moje wychłodzone serce, nektar rozwiewający wszelkie smutki. A to wszystko wydaje się przygotowane tak małym nakładem sił i środków. Tarta orzechowa to w 100% sprawdzony przepis, z którym powinien poradzić sobie przede wszystkim wykwalifikowany kucharz ale również z pewnością największy kuchenny laik. Orzechowa tarta poleca się np. do jesiennej pysznej kawy. Jak również do aromatycznej herbaty.

TARTA Z ORZECHAMI I KARMELEM

Składniki do formy o śr. 24 cm:

CIASTO:

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 żółtko

NADZIENIE:

  • 250 g cukru
  • 250 g orzechów, u mnie włoskie i laskowe
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • duża szczypta soli
  • ewentualnie kieliszek ulubionej nalewki orzechowej

Tarta z orzechami i karmelem

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, na koniec śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce najlepiej przez 1-2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty.

Krok 2:

Ja ciasto rozprowadźam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Dodatkowo nakłuj powierzchnie ciasta widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się ciemno złote. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.

Krok 3:

Kiedy ciasto się piecze przygotuj masę orzechowo-karmelową. Do rondla z grubym dnem równomiernie wsyp cukier, tak aby pokryło całe dno. Rozpuszczaj cukier na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel. Rozpuszczającego się cukru staraj się nie mieszać.

Krok 4:

Kolejno do karmelu stopniowo wlej śmietankę, uważaj na kłęby gorącej pary, ponieważ łatwo można się poparzyć. Ważne jest to, że jeśli powstaną niewielkie cukrowe „skrzepy” nie przejmuj się tym, w trakcie powolnego gotowania na pewno się rozpuszczą. Masę gotuj na małym ogniu 15 minut. Następnie po tym czasie dodaj masło i sól, gotuj jeszcze chwilę do połączenia składników. Dodatkowo jeżeli zdecydujesz się na dodanie nalewki, gotuj karmel dodatkowe kilka minut, ponieważ masa musi zgęstnieć. Na zakończenie dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.

Krok 5:

Na koniec wylej masę orzechowo-karmelową na ostudzone kruche ciasto. Odstaw ciasto na 2-3 godziny, najlepiej do lodówki, żeby wypełnienie stężało.

Tarta z orzechami i karmelem można podawać solo jednakże dobrze smakuje z dodatkiem gałki lodów.

Ignorowałem objawy….Broniłem się przed tą jesienią, jak słowo daje. Nie dopuszczałem jej do siebie, nie przyjmowałem oczywistych faktów, że liście żółkną, że kasztany spadają z drzew, że ubrania zakładam jakby grubsze. Jesień zaakceptowałem w pełni dopiero, gdy przyszło do gotowania: grzyby, dynia, orzechy…no właśnie orzechy. To jeden z tych składników, który nadaje potrawom nową jakość, unikalny wymiar, teksturę i chrupkość.

—>TUTAJ<— znajdziecie więcej przepisów na rewelacyjne słodkości, moje i Bogusi.

Na koniec życzę Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłam karmel zgodnie z opisem (bardzo dokładnie) i masa karmelowa wyszła ciemna i gorzka 🙁

  2. Ufff… Zrobiłam! Przeszłam etap karmelizacji i nie popsułam Czekam aż wystygnie i nastąpi etap testowania. Jeszcze mnie kusi dodać polewę czekoladową ale nie będę się upierać Dziękuję za inspirację

  3. Hallo,
    Bardzo proszę o podawanie dokładną wagę /ilość składników np.w dkg a nie na szklanki!
    Szklanka szklance nie równa podobnie jak kubek kubkowi.W profesjonalnej kuchni nie powinno mieć to miejsca.
    Serdecznie pozdrawiam Sabina

    • Dzień dobry,
      Pracujemy nad tym, aby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie dla każdego. Tylko jeżeli będzie dokładna waga to nie każdy dysponuje wagą kuchenną i co wtedy???
      Każdy ma swoją wizje i ją realizuje. A to nie jest profesjonalna kuchnia.
      Pozdrawiam

Sprawdź również