Ciasta i ciastka
Tarta z orzechami i karmelem
Tarta z orzechami i karmelem to najprawdopodobniej od dziś mój ulubiony jesienny deser. Miód na moje wychłodzone serce, nektar rozwiewający wszelkie smutki. A to wszystko wydaje się przygotowane tak małym nakładem sił i środków. Tarta orzechowa to w 100% sprawdzony przepis, z którym powinien poradzić sobie przede wszystkim wykwalifikowany kucharz ale również z pewnością największy kuchenny laik. Orzechowa tarta poleca się np. do jesiennej pysznej kawy. Jak również do aromatycznej herbaty.
TARTA Z ORZECHAMI I KARMELEM
Składniki do formy o śr. 24 cm:
CIASTO:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
- 1 żółtko
NADZIENIE:
- 250 g cukru
- 250 g orzechów, u mnie włoskie i laskowe
- szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- duża szczypta soli
- ewentualnie kieliszek ulubionej nalewki orzechowej
Tarta z orzechami i karmelem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, na koniec śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce najlepiej przez 1-2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty.
Krok 2:
Ja ciasto rozprowadźam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Dodatkowo nakłuj powierzchnie ciasta widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się ciemno złote. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.
Krok 3:
Kiedy ciasto się piecze przygotuj masę orzechowo-karmelową. Do rondla z grubym dnem równomiernie wsyp cukier, tak aby pokryło całe dno. Rozpuszczaj cukier na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel. Rozpuszczającego się cukru staraj się nie mieszać.
Krok 4:
Kolejno do karmelu stopniowo wlej śmietankę, uważaj na kłęby gorącej pary, ponieważ łatwo można się poparzyć. Ważne jest to, że jeśli powstaną niewielkie cukrowe „skrzepy” nie przejmuj się tym, w trakcie powolnego gotowania na pewno się rozpuszczą. Masę gotuj na małym ogniu 15 minut. Następnie po tym czasie dodaj masło i sól, gotuj jeszcze chwilę do połączenia składników. Dodatkowo jeżeli zdecydujesz się na dodanie nalewki, gotuj karmel dodatkowe kilka minut, ponieważ masa musi zgęstnieć. Na zakończenie dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
Krok 5:
Na koniec wylej masę orzechowo-karmelową na ostudzone kruche ciasto. Odstaw ciasto na 2-3 godziny, najlepiej do lodówki, żeby wypełnienie stężało.
Tarta z orzechami i karmelem można podawać solo jednakże dobrze smakuje z dodatkiem gałki lodów.
Ignorowałem objawy….Broniłem się przed tą jesienią, jak słowo daje. Nie dopuszczałem jej do siebie, nie przyjmowałem oczywistych faktów, że liście żółkną, że kasztany spadają z drzew, że ubrania zakładam jakby grubsze. Jesień zaakceptowałem w pełni dopiero, gdy przyszło do gotowania: grzyby, dynia, orzechy…no właśnie orzechy. To jeden z tych składników, który nadaje potrawom nową jakość, unikalny wymiar, teksturę i chrupkość.
—>TUTAJ<— znajdziecie więcej przepisów na rewelacyjne słodkości, moje i Bogusi.
Zrobiłam karmel zgodnie z opisem (bardzo dokładnie) i masa karmelowa wyszła ciemna i gorzka 🙁
Najprawdopodobniej za długo gotowałaś karmel i się spalił. Stąd ten ciemny kolor i gorzki smak. Karmel robi się bardzo szybko.
Myślicie ze smietane mkzna zastąpic gęstą czescia mleka kokosowego?
Myślę, że śmiało możesz tak zrobić
Czy zamiast samemu robic karmel moge uzyc gotowego kajmaku np.?
Możesz, tylko musi być płynny. Dobrze go zatem lekko przedtem podgrzać.
Jak wygląda w przekroju czy jest twarde?
Nie, ciasto jest miękkie.
Ufff… Zrobiłam! Przeszłam etap karmelizacji i nie popsułam Czekam aż wystygnie i nastąpi etap testowania. Jeszcze mnie kusi dodać polewę czekoladową ale nie będę się upierać Dziękuję za inspirację
Hallo,
Bardzo proszę o podawanie dokładną wagę /ilość składników np.w dkg a nie na szklanki!
Szklanka szklance nie równa podobnie jak kubek kubkowi.W profesjonalnej kuchni nie powinno mieć to miejsca.
Serdecznie pozdrawiam Sabina
Dzień dobry,
Pracujemy nad tym, aby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie dla każdego. Tylko jeżeli będzie dokładna waga to nie każdy dysponuje wagą kuchenną i co wtedy???
Każdy ma swoją wizje i ją realizuje. A to nie jest profesjonalna kuchnia.
Pozdrawiam
A jak nie mam formy do tarty mogę zrobić w zwykłej blaszce?
Możesz tylko forma musi być podobnej wielkości 🙂