X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki

Tarta ze śliwkami i kruszonką – przepis krok po kroku

Ostatnio Bogusia trochę zaniedbała swój kącik ze słodkościami. Musiałem jej zwrócić uwagę, żeby wzięła się w końcu do roboty i… uwierzcie, z pewnością nie będę już tego więcej robił. Nie ulega jednak zmianie fakt, że małżonka moja jest mistrzynią w swoim fachu (nie to nie jest próba udobruchania ;-). I bez wątpienia robi najwspanialsze słodkie wypieki. Szczególnie wychodzą jej wszystkie kruche ciasta z owocami. Dzisiaj czeka na Was sezonową tarta ze śliwkami i kruszonką.

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:

CIASTO:

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml kefiru
  • 1 żółtko

NADZIENIE:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 150 g cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

KRUSZONKA:

  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, kefir i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Na koniec zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 1-2 godziny. Jeśli nie masz czasu pomiń schładzanie. 

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Następnie przed pieczeniem nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się jasno złote.

Krok 3:

Śliwki umyj, następnie wydrąż pestki i przekrój na 4 części. Przełóż owoce na patelnie dodaj cukier i praż około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i wlej do śliwek. Smaż jeszcze 1-2 min. Tak przygotowane śliwki przełóż na podpieczony spód tarty.

Krok 4:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, a następnie rozłóż ją równomiernie na całej powierzchni tarty. Na koniec piecz 15 minut w 180°C, aż kruszonka jest ciemno złota.

Jak widzicie tarta ze śliwkami i kruszonką to nic skomplikowanego. Muszę Wam powiedzieć, że przepis Bogusi na kruche ciasto robi FURORĘ, wychodzi za każdym razem i wszyscy, którym „sprzedajemy” ten patent są zachwyceni.

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. serio kilo śliwek? to chyba z pół metra średnicy musi mieć ta tarta

  2. Dzień dobry , dodanie surowych śliwek coś popsuje ? Wydają mi się już słodkie , nie chciałbym ich dosładzać , w niektórych przepisach czytałam , że można dać surowe . Pozdrawiam!

  3. Muszę przyznać, że jest to najlepsza tarta jaką jadłam w życiu. Powinna pretendować do ciasta roku. Jestem fanką Pani Bogusi.

  4. Pani Bogusiu, pięknie dziękuję za wspaniały przepis. Prze-pysz-ne ciasto! Wyszło doskonale.

  5. rewelacja!! pyszna i inna. śliwki przygotowane w ten sposób są aksamitne i… no niebo w gębie;) dziekuje za ten przepis i będę już od teraz w Waszej kuchni często !

  6. Niestety moja tarta zrobiona z tego przepisu ma gumowaty, zakalcowaty spód, być może od śliwek. Prawdopodobnie potrzeba wyższej temperatury do jego podpieczenia.

  7. Tarta jest mega prosta do zrobienia i fantastyczna w smaku. To moja najlepsza wersja. Jedyna wada…zbyt szybko znika

  8. najlepsza tarta ze śliwkami jaką zrobiła, przepis rewelacyjny 🙂

  9. Ciasto kruche sztos, zrobiłam sobie więcej i zamrozilam. Pomysł na dodanie mąki ziemniaczanej do owoców jest rewelacyjny, mój mąż zakochał się w tej tarcie, a ja, że uwielbiam ciepłe ciasta jadłam łyżka zanim wystyglo

Sprawdź również