X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki

Tarta ze śliwkami i kruszonką – przepis krok po kroku

Ostatnio Bogusia trochę zaniedbała swój kącik ze słodkościami. Musiałem jej zwrócić uwagę, żeby wzięła się w końcu do roboty i… uwierzcie, nie będę już tego więcej robił 😉 Nie ulega jednak zmianie fakt, że małżonka moja jest mistrzynią w swoim fachu (nie to nie jest próba udobruchania 😉 i robi najwspanialsze słodkie wypieki. Szczególnie wychodzą jej wszystkie kruche ciasta z owocami. Dzisiaj czeka na Was sezonową tarta ze śliwkami i kruszonką. SMACZNEGO!!!

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

 

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml kefiru Robico
  • 1 żółtko
 

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, kefir i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.  

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się jasno złote.  

Krok 3:

Śliwki umyj, wydrąż pestki i przekrój na 4 części. Przełóż owoce na patelnie dodaj cukier i praż około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i wlej do śliwek. Smaż jeszcze 1-2 min. Tak przygotowane śliwki przełóż na podpieczony spód tarty.  

Krok 4:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, a następnie rozłóż ją równomiernie na całej powierzchni tarty. Piecz 15 minut w 180°C, aż kruszonka jest ciemno złota.     Jak widzicie tarta ze śliwkami i kruszonką to nic skomplikowanego. Muszę Wam powiedzieć, że przepis Bogusi na kruche ciasto robi FURORĘ, wychodzi za każdym razem i wszyscy, którym „sprzedajemy” ten patent są zachwyceni. Jeżeli spodoba Wam się to danie, to TUTAJ znajdziecie więcej inspiracji na słodkie tarty.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dorota

    Ciasto kruche sztos, zrobiłam sobie więcej i zamrozilam. Pomysł na dodanie mąki ziemniaczanej do owoców jest rewelacyjny, mój mąż zakochał się w tej tarcie, a ja, że uwielbiam ciepłe ciasta jadłam łyżka zanim wystyglo

    • Jakub Kuroń

      Miód na nasze serduszka. Pozdrawiamy Was gorąco i zapraszamy jak najczęściej.

      Kuroniowie 🙂

  2. Wioleta

    Pycha, udała się super, jednak prostota w kuchni się liczy

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nas to cieszy. Prostota często się sprawdza i jest wyjściem do bardziej skomplikowanych rzeczy.

      Pozdrawiamy gorąco

      Kuroniowie 🙂

Sprawdź również