X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki

Tarta ze śliwkami i kruszonką – przepis krok po kroku

Ostatnio Bogusia trochę zaniedbała swój kącik ze słodkościami. Musiałem jej zwrócić uwagę, żeby wzięła się w końcu do roboty i… uwierzcie, nie będę już tego więcej robił 😉 Nie ulega jednak zmianie fakt, że małżonka moja jest mistrzynią w swoim fachu (nie to nie jest próba udobruchania 😉 i robi najwspanialsze słodkie wypieki. Szczególnie wychodzą jej wszystkie kruche ciasta z owocami. Dzisiaj czeka na Was sezonową tarta ze śliwkami i kruszonką. SMACZNEGO!!!

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

 

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml kefiru Robico
  • 1 żółtko
 

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, kefir i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 1-2 godziny. 

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się jasno złote. 

Krok 3:

Śliwki umyj, wydrąż pestki i przekrój na 4 części. Przełóż owoce na patelnie dodaj cukier i praż około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i wlej do śliwek. Smaż jeszcze 1-2 min. Tak przygotowane śliwki przełóż na podpieczony spód tarty. 

Krok 4:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, a następnie rozłóż ją równomiernie na całej powierzchni tarty. Piecz 15 minut w 180°C, aż kruszonka jest ciemno złota.  Jak widzicie tarta ze śliwkami i kruszonką to nic skomplikowanego. Muszę Wam powiedzieć, że przepis Bogusi na kruche ciasto robi FURORĘ, wychodzi za każdym razem i wszyscy, którym „sprzedajemy” ten patent są zachwyceni. Jeżeli spodoba Wam się to danie, to TUTAJ znajdziecie więcej inspiracji na słodkie tarty.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Niestety moja tarta zrobiona z tego przepisu ma gumowaty, zakalcowaty spód, być może od śliwek. Prawdopodobnie potrzeba wyższej temperatury do jego podpieczenia.

  2. Tarta jest mega prosta do zrobienia i fantastyczna w smaku. To moja najlepsza wersja. Jedyna wada…zbyt szybko znika

  3. najlepsza tarta ze śliwkami jaką zrobiła, przepis rewelacyjny 🙂

  4. Ciasto kruche sztos, zrobiłam sobie więcej i zamrozilam. Pomysł na dodanie mąki ziemniaczanej do owoców jest rewelacyjny, mój mąż zakochał się w tej tarcie, a ja, że uwielbiam ciepłe ciasta jadłam łyżka zanim wystyglo

Sprawdź również