X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g sera mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi ser Piątnicy)
  • 3 jajka
  • ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów
  • pół szklanki cukru (cukru dodajemy do smaku – możemy nawet całkiem z niego zrezygnować)
  • filiżanka mocnej kawy
  • 20 ml likieru, np: kawowego lub w wersji dla oszczędnych wódki wymieszanej z zapachem, np.: rumowym
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Źółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier  i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i  delikatnie łączymy z masa serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Kolejna super przygoda z Panem Jakubem: tiramisu o bardzo nasyconym smaku, a jednocześnie delikatne. Jedyne, z czym miałam problem – za pierwszym razem kupiłam kiepskie mascarpone, przy mieszaniu powstawały ciężkie do usunięcia grudki i cały deser nie zesztywniał. Ale następnym razem z innym serkiem wszystko się udało.

Sprawdź również