X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTorty

Tort Księcia Regenta

Przychodzę dzisiaj do Was z szybkim i bardzo prostym w wykonaniu tortem. Tort brzmi tak oficjalnie, a przecież to ciasto, które bez wątpienia sprawdzi się na spotkaniu rodzinnym, czy też jako towarzystwo poniedziałkowej kawki. My bardzo lubimy ubarwić sobie dzień pysznym kawałkiem ciasta. Poniżej dla Was przepis na tort księcia Regenta. 

Tort Księcia Regenta

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masło 
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem:

  • 120 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady np. 80%
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru 

Polewa:

  • 100 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady np. 80%

Przygotowanie:

Krok 1:

Ciasto:

Po pierwsze ustaw piekarnik na 190°C grzanie „góra- dół”. 

Krok 2:

Masło ubij z cukrem na puszystą masę, po tym oddziel białko od żółtka. Żółtka dodaj do ubitego masła z cukrem. Następnie do masy cały czas mieszając dodaj ubite białka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3:

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 4 części. Rozprowadź jedną część ciasta równomiernie na dnie tortownicy i piecz 10 min. Powtórz to samo z pozostałymi częściami ciasta. 

Krok 4:

Krem: 

Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę. 

Krok 5:

Upieczone placki ciasta przekładaj kremem, następnie układaj jeden na drugim. Na koniec polej wszystko polewą czekoladową.

Polewa:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również