Składniki
Ciasto:
- 250 g masło
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 120 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
Polewa:
- 100 ml mleka
- 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Ciasto:
Ustaw piekarnik na 190°C grzanie "góra- dół". Zacznij od przygotowania ciasta. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Oddziel białko od żółtka. Żółtka dodaj do ubitego masła z cukrem. Następnie do masy cały czas mieszając dodaj ubite białka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 4 części. Rozprowadź jedną część ciasta równomiernie na dnie tortownicy i piecz 10 min. Powtórz to samo z pozostałymi częściami ciasta.
Krem:
Gdy ciasto się piecze masz czas na przygotowanie kremu. Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę.
Upieczone placki ciasta przekładaj kremem i układaj jeden na drugim. Na koniec polej wszystko polewą czekoladową.
Polewa:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.