X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawki! Wszędzie truskawki, cudownie! Więc korzystajmy z nich, bo szybko zniknął. Robi się coraz cieplej, więc dzisiaj przychodzę do Was ze słodką ochłodą. Sernik na zimno z serków waniliowych i mascarpone. Delikatnie kremowy, z galaretką pełną pysznych truskawek. Jestem pewny że truskawkowy sernik na zimno umili Wam gorące dni. 

Truskawkowy sernik na zimno

Składniki: 

(tortownica 18 cm, wysokość 9cm)

  • 10 okrągłych biszkoptów
  • 4 serki waniliowe (600 g)
  • 250 g mascarpone
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 300 g truskawek

Przygotowanie:

Krok 1:

Biszkopty wyłóż na dno tortownicy/ foremki, w której będziesz przygotowywać ciasto. 

Krok 2:

2 galaretki przesyp do kubka i zalej wrzątkiem, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw galaretkę niech przestygnie.

Krok 3:

Do misy miksera włóż serki waniliowe oraz mascarpone, miksuj do połączenia. Następnie w czasie miksowania dodaj wystudzoną galaretkę. Powstałą masę przelej na wyłożone biszkopty i wstaw do lodówki. Po 2 godzinach sprawdź, czy masa zastygła, jeśli tak możesz zrobić warstwę galaretki.

Krok 4:

Galaretę wsyp do kubka i zalej wrzątkiem, mieszaj niech się rozpuści. Następnie odstaw niech przestygnie. W tym czasie pokrój truskawki na pół lub np. na 4 części, w zależności od wielkości owoców. 

Krok 5:

Na zastygniętą warstwę serową ułóż pokrojone truskawki, następnie wylej zimną galaretkę. Lej galaretę po łyżce, niech delikatnie spływa na ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, niech galaretka zastygnie. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również