Ciasta i ciastkaSłodkości
Truskawkowy sernik na zimno
Truskawki! Wszędzie truskawki, cudownie! Więc korzystajmy z nich, bo szybko zniknął. Robi się coraz cieplej, więc dzisiaj przychodzę do Was ze słodką ochłodą. Sernik na zimno z serków waniliowych i mascarpone. Delikatnie kremowy, z galaretką pełną pysznych truskawek. Jestem pewna że truskawkowy sernik na zimno umili Wam gorące dni.
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO
Składniki:
(Tortownica 18 cm, wysokość 9cm)
- 10 okrągłych biszkoptów
- 4 serki waniliowe (600 g)
- 250 g mascarpone
- 3 galaretki truskawkowe
- 300 g truskawek
Truskawkowy sernik na zimno
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Biszkopty wyłóż na dno tortownicy/ foremki, w której będziesz przygotowywać ciasto.
Krok 2:
2 galaretki zalej 300 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Następnie galaretkę odstaw niech przestygnie.
Krok 3:
Do misy miksera włóż serki waniliowe oraz mascarpone, miksuj do połączenia składników. Następnie w czasie miksowania dodaj wystudzoną, ale jeszcze nie gęstą galaretkę. Powstałą masę przelej na wyłożone biszkopty i wstaw do lodówki. Po 2 godzinach sprawdź, czy masa zastygła, jeśli tak możesz ułożyć owoce i zrobić warstwę galaretki.
Krok 4:
Ostatnią galaretę zalej 300 ml wrzątku i wymieszaj, aż się dokładnie rozpuści. Następnie odstaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców.
Krok 5:
Gdy ciasto się schłodzi ułóż pokrojone truskawki, następnie wylej zimną, ale nie gęstą galaretkę. Galaretę nalewaj na owoce delikatnie po łyżce, niech wolno spływa na ciasto. Wstaw deser do lodówki, aby galaretka zgęstniała.
Truskawkowy sernik na zimno
Jeśli chcesz być na bieżąco z naszymi Kuroniowymi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Ten przepis na truskawkowy sernik nie jest dokładny. W kubku jakiej pojemności wsypać galaretki
Witam, szklanka o pojemności 250-300 g 🙂 Już dopisałem w przepisie. Pozdrawiam
Czy galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu?
2 galaretki rozpuść w kubku 250-300 g wody, następnie jedną w pojemności 250-300 g. Dzięki mniejszej ilości wody smak będzie bardziej wyrazisty 🙂