X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneZupy

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi to przepis na świąteczny duet idealny. Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez tych dwóch dań. Do obydwu mam zresztą bardzo osobisty stosunek. Zarówno paszteciki, jak i barszcz muszą być przygotowane według sprawdzonej przeze mnie receptury, którą dzisiaj z przyjemnością się z Wami dziele.

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Składniki:

Barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 3-4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2,5 l wody
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska
  • sól, pieprz

Paszteciki:

Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od wstawienia barszczu. Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko umyj i obierz ze skórki. Buraki pokrój w cienkie plastry, włoszczyznę na mniejsze kawałki, a jabłka w ćwiartki. Warzywa przełóż do dużego garnka, wlej zimną wodę oraz ocet jabłkowy. Dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę, główkę czosnku przekrojoną w poprzek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Barszcz gotuj na małym ogniu około 2 godziny.

Krok 2:

Po tym czasie przecedź barszcz, dodaj majeranek i koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem lub octem, aby zbalansować smak.

Krok 3:

Kiedy barszcz się gotuje, przygotuj ciasto na paszteciki. Mąkę pszenną przesiej do miski. Mleko podgrzej do temperatury około 35°C. W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do przesianej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło oraz sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Grzyby namocz we wrzątku do miękkości. Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, do uzyskania ciemno złotego koloru. Grzyby osącz z wody, posiekaj drobno wraz z kiszoną kapustą. Do podsmażonej cebuli dodaj grzyby oraz kiszoną kapustę z żurawiną. Farsz dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę aby smaki na patelni się przeniknęły. Odstaw do wystudzenia.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto podziel na części, cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Szklanką wytnij kółka, na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Pamiętaj aby brzegi były dobrze zlepione, inaczej paszteciki mogą się rozklejać.

Krok 5:

Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami zimnej wody. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. Świąteczny barszcz podawaj z wyjątkowymi pasztecikami drożdżowymi. Przepis jest rozbudowany, ale napisałem go w taki sposób, że nikomu nie powinien sprawić żadnych problemów. Jeżeli w trakcie przygotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.
SMACZNEGO!!!
PS. Po więcej świątecznych przepisów zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewelina

    Witam, na jaką liczbę porcji wychodzi taki barszczyk?

    • Jakub Kuroń

      8 porcji po 250 ml 🙂

      • Ewelina

        Dziękuję serdecznie za odpowiedź i życzę Wesołych Rodzinnych Świat 🙂

      • Jakub Kuroń

        nie ma problemu 🙂

        Zdrowych i radosnych świąt 🙂

Sprawdź również