Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi to przepis na świąteczny duet idealny. Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez tych dwóch dań. Do obydwu mam zresztą bardzo osobisty stosunek. Zarówno paszteciki, jak i barszcz muszą być przygotowane według sprawdzonej przeze mnie receptury, którą dzisiaj z przyjemnością się z Wami dziele.
Zacznij od wstawienia barszczu. Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko umyj i obierz ze skórki. Buraki pokrój w cienkie plastry, włoszczyznę na mniejsze kawałki, a jabłka w ćwiartki. Warzywa przełóż do dużego garnka, wlej zimną wodę oraz ocet jabłkowy. Dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę, główkę czosnku przekrojoną w poprzek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Barszcz gotuj na małym ogniu około 2 godziny.
Krok 2:
Po tym czasie przecedź barszcz, dodaj majeranek i koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem lub octem, aby zbalansować smak.
Krok 3:
Kiedy barszcz się gotuje, przygotuj ciasto na paszteciki. Mąkę pszenną przesiej do miski. Mleko podgrzej do temperatury około 35°C. W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do przesianej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło oraz sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj farsz. Grzyby namocz we wrzątku do miękkości. Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, do uzyskania ciemno złotego koloru. Grzyby osącz z wody, posiekaj drobno wraz z kiszoną kapustą. Do podsmażonej cebuli dodaj grzyby oraz kiszoną kapustę z żurawiną. Farsz dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę aby smaki na patelni się przeniknęły. Odstaw do wystudzenia.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto podziel na części, cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Szklanką wytnij kółka, na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Pamiętaj aby brzegi były dobrze zlepione, inaczej paszteciki mogą się rozklejać.
Krok 5:
Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami zimnej wody. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.
Świąteczny barszcz podawaj z wyjątkowymi pasztecikami drożdżowymi.
Przepis jest rozbudowany, ale napisałem go w taki sposób, że nikomu nie powinien sprawić żadnych problemów. Jeżeli w trakcie przygotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.
SMACZNEGO!!!
PS. Po więcej świątecznych przepisów zapraszam TUTAJ!!!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Jaka ilość octu jabłkowego należy dodać
Hej,
Ja lubię kwaśny barszcz więc daje 6 łyżek. Ty możesz na początek dać 4 i próbować na smak 🙂
A ile dodajemy octu jabłkowego do barszczu?
W zależności od tego czy lubisz kwaśne daj 2-3 łyżki.
Witam, na jaką liczbę porcji wychodzi taki barszczyk?
8 porcji po 250 ml 🙂
Dziękuję serdecznie za odpowiedź i życzę Wesołych Rodzinnych Świat 🙂
nie ma problemu 🙂
Zdrowych i radosnych świąt 🙂