Obecnie można kupić całe bażanty wraz z piórami, można sobie również sprawić takiego bażanta jeśli mamy na podorędziu myśliwego lub przebywamy w czasie urlopu w zaprzyjaźnionej leśniczówce. W dawnych książkach kucharskich zalecano zakopywanie bażanta w ziemi, żeby skruszał, ale nie polecam tej metody. Wystarczy po polowaniu powiesić bażanta w chłodnym miejscu na 6 dni. Bażant pieczony Macieja Kuronia przepis poniżej.
Bażant pieczony Macieja Kuronia
Składniki:
- 2 bażanty
- 100 g słoniny
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml wywaru np. drobiowego
- 5 jagód jałowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Zacznij od przygotowania bażantów. Po upływie 6 dni w chłodnym miejscu oskub bażanta, wypatrosz, następnie umyj i osusz. Podroby: serce i wątrobę posiekaj i utrzyj z masłem (łyżkę masła pozostaw do pieczenia).
Krok 2:
Dodaj rozgniecione jagody jałowca, sól i łyżeczkę soku z cytryny. Masa powinna być puszysta, posmaruj nią ptaka od wewnątrz.
Krok 3:
Słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż nimi każdego bażanta, włóż do brytfanki, w której rozpuść łyżkę masła. Wsadź brytfankę do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz około godziny.
Krok 4:
Przed zakończeniem pieczenia zdejmij słoninę, żeby skórka mogła się zarumienić. Bażanty wyjmij, a do sosu dodaj wino i wywar, wymieszaj i zagotowuj. Do sosu można też dodać np. łyżkę konfitury z borówek.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Panie Jakubie, weszlam w posiadanie tuszki bazanta.
Nigdy a zyciu nie mialam z tym ptakiem do czynienia kulinarnie.
Czy mozna upiec bazanta w rekawie albo w foli do pieczenia?
Serdecznie pozdrawiam. Ania
Jak najbardziej możesz użyć rękawa, lub naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.
Pozdrawiam