X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Bażant pieczony Macieja Kuronia

Obecnie można kupić całe bażanty wraz z piórami, można sobie również sprawić takiego bażanta jeśli mamy na podorędziu myśliwego lub przebywamy w czasie urlopu w zaprzyjaźnionej leśniczówce. W dawnych książkach kucharskich zalecano zakopywanie bażanta w ziemi, żeby skruszał, ale nie polecam tej metody. Wystarczy po polowaniu powiesić bażanta w chłodnym miejscu na 6 dni. Bażant pieczony Macieja Kuronia przepis poniżej. 

Bażant pieczony Macieja Kuronia

Składniki:

  • 2 bażanty
  • 100 g słoniny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml wywaru np. drobiowego
  • 5 jagód jałowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania bażantów.  Po upływie 6 dni w chłodnym miejscu oskub bażanta, wypatrosz, następnie umyj i osusz. Podroby: serce i wątrobę posiekaj i utrzyj z masłem (łyżkę masła pozostaw do pieczenia).

Krok 2:

Dodaj rozgniecione jagody jałowca, sól i łyżeczkę soku z cytryny. Masa powinna być puszysta,  posmaruj nią ptaka od wewnątrz.

Krok 3:

Słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż nimi każdego bażanta, włóż do brytfanki, w której rozpuść łyżkę masła. Wsadź brytfankę do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz około godziny.

Krok 4:

Przed zakończeniem pieczenia zdejmij słoninę, żeby skórka mogła się zarumienić. Bażanty wyjmij, a do sosu dodaj wino i wywar, wymieszaj i zagotowuj. Do sosu można też dodać np. łyżkę konfitury z borówek.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie, weszlam w posiadanie tuszki bazanta.
    Nigdy a zyciu nie mialam z tym ptakiem do czynienia kulinarnie.
    Czy mozna upiec bazanta w rekawie albo w foli do pieczenia?
    Serdecznie pozdrawiam. Ania

Sprawdź również