X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Bażant pieczony

Składniki

  • 2 bażanty
  • 100 g słoniny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 5 jagód jałowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Rozpoczynamy od przygotowania bażantów. Obecnie można kupić całe bażanty wraz z piórami, można sobie również sprawić takiego bażanta jeśli mamy na podorędziu myśliwego, lub przebywamy w czasie urlopu w zaprzyjaźnionej leśniczówce. W dawnych książkach kucharskich zalecano zakopywanie bażanta w ziemi, żeby skruszał, ale nie polecam tej metody. Wystarczy po polowaniu powiesić zabitego bażanta w chłodnym miejscu na 6 dni. Po upływie tego czasu oskubujemy bażanta, patroszymy, myjemy i osuszamy. Podroby: serce i wątrobę siekamy i ucieramy z masłem (łyżkę masła pozostawiamy do pieczenia). Dodajemy rozgniecione jagody jałowca, sól i łyżeczkę soku z cytryny. Masa powinna być puszysta, smarujemy nią ptaka od wewnątrz. Słoninę kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nimi każdego bażanta, wkładamy do brytfanki, w której rozpuściliśmy łyżkę masła. Wsadzamy brytfankę do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy około godziny. Przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy słoninę, żeby skórka mogła się zarumienić. Bażanty wyjmujemy, a do sosu dodajemy wino i wywar, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu można też dodać łyżkę konfitury z borówek

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ania

    Panie Jakubie, weszlam w posiadanie tuszki bazanta.
    Nigdy a zyciu nie mialam z tym ptakiem do czynienia kulinarnie.
    Czy mozna upiec bazanta w rekawie albo w foli do pieczenia?
    Serdecznie pozdrawiam. Ania

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej możesz użyć rękawa, lub naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.

      Pozdrawiam

Sprawdź również