X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Berner Roesti – placek ziemniaczany Macieja Kuronia

Berner Roesti to nic innego jak szwajcarskie placki ziemniaczane.  Chrupiące, przygotowane z gotowanych ziemniaków, startych na tarce na dużych oczkach. Idealnie nadają się jako dodatek do mięsa, gulaszu, czy też samych warzyw. Są proste w przygotowaniu i przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował. Jestem pewny, że Wam posmakują!

Berner Roesti – placek ziemniaczany Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 50 g boczku
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki dokładnie umyj. Ugotuj w mundurkach, następnie odcedź i wystudź. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na bok. 

Krok 2:

Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na gorące masło. Następnie dodaj ziemniaki, mieszaj przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przypraw je do smaku solą i pieprzem. Wystudź.

Krok 3:

Z masy uformuj jeden lub kilka placków, usmaż na rumiano z jednej strony. Następnie skrop mlekiem, odwróć i smaż z drugiej strony.

Jest to świetny dodatek np. do gulaszu, mięsa lub warzyw. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na placki  w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również