Dania głównePotrawy z ziemniaków
Berner Roesti – placek ziemniaczany Macieja Kuronia
Berner Roesti to nic innego jak szwajcarskie placki ziemniaczane. Chrupiące, przygotowane z gotowanych ziemniaków, startych na tarce na dużych oczkach. Idealnie nadają się jako dodatek do mięsa, gulaszu, czy też samych warzyw. Są proste w przygotowaniu i przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował. Jestem pewny, że Wam posmakują!
Berner Roesti – placek ziemniaczany Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 50 g boczku
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki dokładnie umyj. Ugotuj w mundurkach, następnie odcedź i wystudź. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na bok.
Krok 2:
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na gorące masło. Następnie dodaj ziemniaki, mieszaj przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przypraw je do smaku solą i pieprzem. Wystudź.
Krok 3:
Z masy uformuj jeden lub kilka placków, usmaż na rumiano z jednej strony. Następnie skrop mlekiem, odwróć i smaż z drugiej strony.
Jest to świetny dodatek np. do gulaszu, mięsa lub warzyw.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na placki w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<