X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Karkówka pieczona z kiszoną kapustą

Karkówka pieczona z kiszoną kapustą to idealny pomysł na rodzinny obiad. Nieważne, czy jest to codzienny obiad, czy taki bardziej świąteczny. Pieczeń praktycznie sama się robi, a pod nią tworzy się smakowita kapustka kiszona, która jest idealnym dodatkiem do karkówki. W osobnym naczyniu wystarczy wstawić ziemniaki lub kaszę i kompletny obiad gotowy.

Karkówka pieczona z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy kozaka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso wyjmij z lodówki. Natrzyj solidnie solą i czarnym pieprzem, oraz utartym czosnkiem, musztardą, suszonym majerankiem i olejem roślinnym. Karkówkę odstaw na 2-3 godziny aby przeszła przyprawami.

Krok 2:

Na dno naczynia do zapiekania ułóż kapustę kiszoną, na wierzch połóż karkówkę. Zapiekaj 100 minut w 180°C „góra-dół”. Mięso po upieczeniu pokrój w plastry. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
SMACZNEGO!!!
Tak sobie pomyślałem, że w zasadzie do kapusty można dodać kilka składników tożsamych dla bigosu (grzyby, śliwki, wino itp.) i po upieczeniu mięsa otrzymujemy dwa dania.  Po smakowite inspiracje na dania z wieprzowiną w roli głównej zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również