Dania główne
Kluski leniwe z koziego twarogu z boczkiem
Większości kluski leniwe kojarzą się z ich słodką wersją. Ja dziś zapraszam na opcję wytrawną kluski leniwe z koziego twarogu z boczkiem. Bez wątpienia każdy kto ich spróbuje prosi o dokładkę, następnie o przepis. Wy jednakże znajdujecie się w gronie szczęśliwców, bo przepis znajdziecie pod spodem. Pamiętajcie, że takie leniwe na słono możecie podawać z różnymi dodatkami i sosami. Cudownie pasuje do nich przede wszystkim pesto, sos grzybowy czy pomidorowy. Pamiętajcie aby przed podaniem oprószyć kluski startym kozim serem oraz chlusnąć olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Kluski leniwe z koziego twarogu z boczkiem
Składniki dla 4 osób:
Kluski:
- 400 g koziego twarogu wiejskiego
- 150 g mąki pszennej + do podsypania blatu
- 1 jajko L
- sól
Dodatki:
- 150 g wędzonego boczku
- 2 pomidory
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W dużej misce wymieszaj kozi twaróg, jajko, mąkę oraz solidną szczyptę soli.
Krok 2:
Następnie ciasto podziel na dwie części. Blat kuchenny posyp mąką pszenną, uformuj wałki i podziel na ukośne kluski.
Krok 3:
Gotuj na małym ogniu w osolonym wrzątku, około 1 minuty od wypłynięcia.
Krok 4:
Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij łyżką wodniste gniazda nasienne. Następnie wyfiletowane cząstki pokrój w paski.
Krok 5:
Na patelni podsmaż boczek pokrojony w słupki. Pod koniec smażenia dodaj pomidory pozbawione wodnistych środków oraz posiekany szczypiorek. Następnie dopraw delikatnie solą i szczodrze pieprzem.
Krok 6:
Na zakończenie kluski nałóż na talerz posyp pomidorami z boczkiem, polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Więcej propozycji obiadowych znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.