X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Kluski leniwe z koziego twarogu z boczkiem

Większości kluski leniwe kojarzą się z ich słodką wersją. Ja dziś zapraszam na opcję wytrawną kluski leniwe z koziego twarogu z boczkiem. Bez wątpienia każdy kto ich spróbuje prosi o dokładkę, następnie o przepis. Wy jednakże znajdujecie się w gronie szczęśliwców, bo przepis znajdziecie pod spodem. Pamiętajcie, że takie leniwe na słono możecie podawać z różnymi dodatkami i sosami. Cudownie pasuje do nich przede wszystkim pesto, sos grzybowy czy pomidorowy. Pamiętajcie aby przed podaniem oprószyć kluski startym kozim serem  oraz chlusnąć olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Kluski leniwe z koziego twarogu z boczkiem 

Składniki dla 4 osób:

Kluski:
  • 400 g koziego twarogu wiejskiego
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania blatu
  • 1 jajko L
  • sól
Dodatki:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W dużej misce wymieszaj kozi twaróg, jajko, mąkę oraz solidną szczyptę soli.

Krok 2:

Następnie ciasto podziel na dwie części. Blat kuchenny posyp mąką pszenną, uformuj wałki i podziel na ukośne kluski.

Krok 3:

Gotuj na małym ogniu w osolonym wrzątku, około 1 minuty od wypłynięcia.

Krok 4:

Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij łyżką wodniste gniazda nasienne. Następnie wyfiletowane cząstki pokrój w paski.

Krok 5:

Na patelni podsmaż boczek pokrojony w słupki. Pod koniec smażenia dodaj pomidory pozbawione wodnistych środków oraz posiekany szczypiorek. Następnie dopraw delikatnie solą i szczodrze pieprzem.

Krok 6:

Na zakończenie kluski nałóż na talerz posyp pomidorami z boczkiem, polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Więcej propozycji obiadowych znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również