X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Kotleciki rybne z ziołami

Nie macie pomysłu na piątkowy obiad? To spieszę z pomocą. Ostatnio przygotowałem fajne rybne kotleciki. A dokładnie kotleciki rybne z ziołami. Muszę przyznać, że to bez wątpienia świetne połączenie białej ryby z łososiem. Łosoś jest tłustą rybą i dzięki niej kotleciki nie są suche. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowały. Czuję, że przepis zostanie z Wami na dłużej. 

Kotleciki rybne z ziołami

Składniki:

  • 200 g filetu z białej ryby np. dorsz lub miruna
  • 300 g filetu z łososia
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Rybę umyj i osusz, następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa, użyj średniego sitka. 

Krok 2:

 

Dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Z przygotowanej ryby uformuj kotleciki o średnicy 4 cm. Najlepiej kotleciki formuje się zwilżonymi dłońmi użyj do tego oleju lub np. wody. 

Krok 4:

Na koniec kotleciki smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia ok 3-4 minuty. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej przepisów na dania z rybą w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również