Dania główneRyby
Kotleciki rybne z ziołami
Nie macie pomysłu na piątkowy obiad? To spieszę z pomocą. Ostatnio przygotowałem fajne rybne kotleciki. A dokładnie kotleciki rybne z ziołami. Muszę przyznać, że to bez wątpienia świetne połączenie białej ryby z łososiem. Łosoś jest tłustą rybą i dzięki niej kotleciki nie są suche. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowały. Czuję, że przepis zostanie z Wami na dłużej.
Kotleciki rybne z ziołami
Składniki:
- 200 g filetu z białej ryby np. dorsz lub miruna
- 300 g filetu z łososia
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- olej do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Rybę umyj i osusz, następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa, użyj średniego sitka.
Krok 2:
Dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Z przygotowanej ryby uformuj kotleciki o średnicy 4 cm. Najlepiej kotleciki formuje się zwilżonymi dłońmi użyj do tego oleju lub np. wody.
Krok 4:
Na koniec kotleciki smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia ok 3-4 minuty.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej przepisów na dania z rybą w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<