Dania główneWieprzowina
Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem
Danie, które widzicie na zdjęciu to moja kulinarna fanaberia. Coś sobie w głowie wymyśliłem, chodziło za mną cały dzień, więc musiałem to zrealizować. Też tak czasami macie? I wiecie co Wam powiem, że to jest tak dobre, jak wygląda, dlatego ponad wszystko muszę się z Wami podzielić tym kulinarnym odkryciem. Tak powstały jedyne w swoim rodzaju, przepyszne, aromatyczne kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem. Sami powiedźcie, że brzmi to świetnie.
Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa np. wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opakowanie koziego sera twardego wędzonego
- 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach
- szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, bułkę tarą, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia.
Krok 2:
Doprawione mięso rozprowadź na folii spożywczej w kształt prostokąta. Następnie na wierzch ułóż plastry wędzonego sera oraz boczku. Płat mięsa zwiń łapiąc za brzegi folii spożywczej, w rezultacie powstanie rolada.
Krok 3:
Mięsny wałek pokrój ostrym nożem na 5 cm kotlety. Każdy obtocz w mące pszennej, usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru.
Kotlety podałem z polentą, sosem pomidorowym i pieczoną papryką.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mojego Facebooka i Instagram.