X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem

Danie, które widzicie na zdjęciu to moja kulinarna fanaberia. Coś sobie w głowie wymyśliłem, chodziło za mną cały dzień, więc musiałem to zrealizować. Też tak czasami macie?  I wiecie co Wam powiem, że to jest tak dobre, jak wygląda, dlatego ponad wszystko muszę się z Wami podzielić tym kulinarnym odkryciem. Tak powstały jedyne w swoim rodzaju, przepyszne, aromatyczne kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem. Sami powiedźcie, że brzmi to świetnie. 

Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • opakowanie koziego sera twardego wędzonego
  • 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, bułkę tarą, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia.

Krok 2:

Doprawione mięso rozprowadź na folii spożywczej w kształt prostokąta. Następnie na wierzch ułóż plastry wędzonego sera oraz boczku. Płat mięsa zwiń łapiąc za brzegi folii spożywczej, w rezultacie powstanie rolada.

Krok 3:

Mięsny wałek pokrój ostrym nożem na 5 cm kotlety. Każdy obtocz w mące pszennej, usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru.

Kotlety podałem z polentą, sosem pomidorowym i pieczoną papryką.

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Zapraszam na mojego Facebooka i Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również