X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneOwoce morzaWalentynki

Krewetki w sosie z pomidorami i papryczką chili

Bywają takie dni, że za człowiekiem chodzi jakiś smak. Za mną wczoraj chodziły krewetki, tak chodziły, ze aż poszedłem do sklepu i zaserwowałem je na kolację. A że wyszły przepyszne, to szybko spisałem proporcję i dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na krewetki w sosie z pomidorami i papryczką chili. 

Krewetki w sosie z pomidorami i papryczką chili

Składniki:

  • 500 g krewetek np. „black tiger”
  • 1 cebula
  • kora cynamonu długości ok. 7 cm
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru długości ok. 2-3 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 g pomidorów malinowych lub np. 2 puszki pomidorów pellati
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub np. wody
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

W rondelku rozgrzej oliwę oliwek, następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dołóż korę cynamonu w całości, kmin rzymski, pokrojone na plasterki chili, imbir w plasterkach, następnie posiekany czosnek. Smaż 3-4 minuty, po tym czasie wlej wywar. Gotuj do momentu aż sos się zagęści.

Krok 2:

Dodaj obrane ze skórki, posiekane w kostkę pomidory, następnie sok i skórkę z pomarańczy.

Krok 3:

Na koniec wsyp krewetki, dopraw solą do smaku. Przykryj potrawę duś około 15 minut.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na ryby i owoce morza znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również