Dania głównePotrawy mięsne
Królik duszony w śmietanie z oliwkami
Królik ma bardzo delikatne mięso, w smaku trochę podobne do kurczaka. Jeśli nie jedliście to koniecznie musicie nadrobić ten smak. Królik duszony w śmietanie z oliwkami to bez wątpienia idealny pomysł na niedzielny obiad. Potrawa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, więc zostanie Wam sporo czasu na kawkę.
Królik duszony w śmietanie z oliwkami
Danie dla 4 osób
Poziom trudności średnia
Czas gotowania 110 minut
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 500 ml bulionu np. drobiowego
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- opakowanie śmietanki 30% UHT 200 ml
- 1 słoik zielonych oliwek z migdałami
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Królika podziel na sześć części. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny, obsmaż mięso z każdej strony aż będzie ciemnozłote. Rumiane kawałki przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę.
Krok 2:
Kawałki królika oraz podsmażoną cebule z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj świeży tymianek, wlej bulion drobiowy. Duś pod przykryciem 60 minut.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj śmietankę oraz połówki oliwek, zostaw kilka sztuk do dekoracji. Duś na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 4:
Kiedy mięso będzie miękkie wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wlej do sosu. Gdy sos się zagęści gotuj jeszcze kilka minut.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.