X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy mięsne

Królik duszony w śmietanie z oliwkami

Królik ma bardzo delikatne mięso, w smaku trochę podobne do kurczaka. Jeśli nie jedliście to koniecznie musicie nadrobić ten smak. Królik duszony w śmietanie z oliwkami to bez wątpienia idealny pomysł na niedzielny obiad. Potrawa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, więc zostanie Wam sporo czasu na kawkę. 

Królik duszony w śmietanie z oliwkami

Danie dla 4 osób
Poziom trudności średnia
Czas gotowania 110 minut

Składniki:

  • 1 tuszka królika 
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 500 ml bulionu np. drobiowego
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego 
  • opakowanie śmietanki 30% UHT 200 ml 
  • 1 słoik zielonych oliwek z migdałami 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Królika podziel na sześć części. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny, obsmaż mięso z każdej strony aż będzie ciemnozłote. Rumiane kawałki przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę.

Krok 2:

Kawałki królika oraz podsmażoną cebule z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj świeży tymianek, wlej bulion drobiowy. Duś pod przykryciem 60 minut.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj śmietankę oraz połówki oliwek, zostaw kilka sztuk do dekoracji. Duś na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 4:

Kiedy mięso będzie miękkie wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wlej do sosu. Gdy sos się zagęści gotuj jeszcze kilka minut.

Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również