Dania główneDróbDziczyznaWielkanoc
Królik duszony
Jedliście kiedyś królika? Mi się zdarzyło i powiem Wam, że ma pyszne, delikatne i chude mięso. W smaku lekko podobne do kurczaka, czy też indyka. W przygotowaniu jest bardzo prosty i obecnie dostępny w wielu sklepach. Królik duszony to fantastyczne danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielnym stole. Jestem przekonany, że wszystkim posmakuje.
Królik duszony
Składniki:
- 1 kg tuszki z królika
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- szklanka bulionu np. drobiowego
- 1 łyżka masła
- majeranek
- papryka słodka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Królika umyj i osusz, następnie podziel na mniejsze części (udźce, comber, nogi przednie). Dopraw przyprawami i przełóż do naczynia do zapiekania.
Krok 2:
Marchewkę obierz, następnie pokrój na 5 cm kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół w poprzek.
Krok 3:
Obłóż kawałki mięsa warzywami, podlej wywarem i obłóż masłem. Królika piecz pod przykryciem 90 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Krok 4:
Po tym czasie zdejmij przykrywkę, następnie piecz dalej w temperaturze 220°C stopni do uzyskania równomiernego, złotego koloru.
Do tego dania jako dodatki polecam np. warzywa z duszenia i pieczone ziemniaczki z tymiankiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<