X

Czego szukasz?

Przepis

Jedliście kiedyś królika? Mi się zdarzyło i powiem Wam, że ma pyszne, delikatne i chude mięso. W smaku lekko podobne do kurczaka, czy też indyka. W przygotowaniu jest bardzo prosty i obecnie dostępny w wielu sklepach. Królik duszony to fantastyczne danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielnym stole. Jestem przekonany, że wszystkim posmakuje. 

Królik duszony

Składniki:

  • 1 kg tuszki z królika
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szklanka bulionu np. drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Królika umyj i osusz, następnie podziel na mniejsze części (udźce, comber, nogi przednie). Dopraw przyprawami i przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2:

Marchewkę obierz, następnie pokrój na 5 cm kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół w poprzek.

Krok 3:

Obłóż kawałki mięsa warzywami, podlej wywarem i obłóż masłem. Królika piecz pod przykryciem 90 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Krok 4:

Po tym czasie zdejmij przykrywkę, następnie piecz dalej w temperaturze 220°C stopni do uzyskania równomiernego, złotego koloru.

Do tego dania jako dodatki polecam np. warzywa z duszenia i pieczone ziemniaczki z tymiankiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również