X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak pieczony marynowany w jogurcie

Kurczak, drób to bez wątpienia najbardziej popularny rodzaj mięsa w Polsce. Są fani udek, skrzydełek, a ja mam dzisiaj dla Was piersi z kurczaka. Zdradzę Wam jeden z moich patentów na soczyste mięso z kurczaka. Kurczak pieczony marynowany w jogurcie, dzięki marynacie nawet tak chuda część drobiu, jak pierś w rezultacie pozostaje soczysta po upieczeniu. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie swoich wrażeń smakowych, czekam na komentarze pod przepisem. 

Kurczak pieczony marynowany w jogurcie

Składniki:

  • 500 g drobiu np. piersi z kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego np. koziego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych. Następnie  podziel mięso na mniejsze kawałki.

Krok 2:

Po drugie mięso przełóż do miski, dodaj jogurt, kurkumę, imbir, czosnek, oliwę oraz sól. Wymieszaj kurczaka w marynacie, ostaw na 30 minut.

Krok 3:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kurczaka ułóż na blasze do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut.

Kurczaka podałem z kaszą bulgur z warzywami i sałatką z pomidorów.

Po więcej drobiowych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również