Dania główneWołowina, Cielęcina
Meksykańskie chilli con carne
Meksykańskie chilli con carne to danie o meksykańskim rodowodzie, pyszne, pikantne i aromatyczne. Cudownie smakuje z kawałkiem tortilli lub miską ryżu. Na przygotowanie tej potrawy wystarczy bez wątpienia 30 minut, a cała rodzina będzie zachwycona.
Meksykańskie chilli con carne
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa np. wołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu hot chili, ja wybrałem ten od Roleskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- sól, czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze na dużej patelni podsmaż mięso wołowe na oliwie z oliwek. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę.
Krok 2:
Po drugie, po 10 minutach kiedy warzywa zmiękną dodaj posiekany czosnek, sos hot chili, słodką paprykę, mielony cynamon i kmin rzymski. Następnie podsmaż minutę aż przyprawy uwolnią swój aromat, po tym czasie wlej passatę pomidorową, oraz dodaj odcedzoną czerwoną fasolę.
Krok 3:
Dopraw solą i czarnym pieprzem, gotuj na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut.
Podawaj z białym długim ryżem lub kawałkami tortilli. Fajnie komponuje się również dodatek gęstej kwaśnej śmietany. Do chrupania można podać liście sałaty rzymskiej, lub słupki świeżego ogórka.
Po więcej przepisów na bazie wołowiny zapraszam TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.