X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Meksykańskie chilli con carne

Meksykańskie chilli con carne

Meksykańskie chilli con carne to danie o meksykańskim rodowodzie, pyszne, pikantne i aromatyczne. Cudownie smakuje z kawałkiem tortilli lub miską ryżu. Na przygotowanie tej potrawy wystarczy 30 minut, a cała rodzina będzie zachwycona.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu hot chili, ja wybrałem ten od Roleskiego
  • 1 łyżeczka slodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • sól, czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na dużej patelni podsmaż mięso wołowe na oliwie z oliwke. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę.

Krok 2:

Po 10 minutach kiedy warzywa zmiekną dodaj posiekany czosnek, sos hot chili, słodką paprykę, mielony cynamon i kmin rzysmki. Podsmaż minutę aż przyprawy uwolnią swój aromat, po tym czasie wlej passatę pomidorową, oraz dodaj odcedzoną czerwoną fasolę.

Krok 3:

Dopraw solą i czarnym pieprzem, gotuj na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut. Podawaj z białym długim ryżem lub kawałkami tortilli. Fajnie komponjue się również dodatek gęstej kwaśnej śmietany. Do chrupania można podać liście sałaty rzymskiej, lub słupki świeżego ogórka. Po więcej przepisów na bazie wołowiny zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również