X

Czego szukasz?

Przepis

Wołowina to pyszne mięso, które warto kupić w dobrym sklepie mięsnym. Jest to mięso, które potrzebuje chwili czasu żeby mogło być miękkie, delikatne i kruche. Moja dzisiejsza propozycja to michoacan wołowy, czyli meksykański gulasz wołowy z fasolką szparagową. 

Michoacan Wołowy

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu np. wołowego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 ostra papryczka lub np. 2 łyżeczki chili
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Cebulę i czosnek posiekaj. Jeżeli używasz ostrej papryczki, to przekrój ją na pół, usuń pestki i również posiekaj. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok2:

Wołowinę pokrój w dużą kostkę, oprósz mąką i smaż na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż dalej 2-3 minuty. Teraz przypraw mięso solą i pieprzem, wlej bulion, dodaj pomidory, ostrą papryczkę lub np. chili i duś na małym ogniu około 2 godzin.

Krok 3:

Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj fasolkę szparagową i dopraw potrawę do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również