Dania główneWołowina, Cielęcina
Michoacan Wołowy
Wołowina to pyszne mięso, które warto kupić w dobrym sklepie mięsnym. Jest to mięso, które potrzebuje chwili czasu żeby mogło być miękkie, delikatne i kruche. Moja dzisiejsza propozycja to michoacan wołowy, czyli meksykański gulasz wołowy z fasolką szparagową.
Michoacan Wołowy
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 ml bulionu np. wołowego
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 ostra papryczka lub np. 2 łyżeczki chili
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebulę i czosnek posiekaj. Jeżeli używasz ostrej papryczki, to przekrój ją na pół, usuń pestki i również posiekaj. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok2:
Wołowinę pokrój w dużą kostkę, oprósz mąką i smaż na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż dalej 2-3 minuty. Teraz przypraw mięso solą i pieprzem, wlej bulion, dodaj pomidory, ostrą papryczkę lub np. chili i duś na małym ogniu około 2 godzin.
Krok 3:
Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj fasolkę szparagową i dopraw potrawę do smaku solą oraz pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<