Dania główneDziczyzna
Ulubiony zając w czerwonym winie i czosnku
Zając ma przepyszne, ciemne i chude mięso. W smaku przypomina gęś lub kaczkę. Gdy mamy sprawionego zająca to przygotowanie go w domu jest bardzo proste. Mam dla Was świetny przepis mojego taty Macieja. Ulubiony zając w czerwonym winie i czosnku, składniki i opis przygotowania opisane poniżej.
Ulubiony zając w czerwonym winie i czosnku Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 sprawiony zając
- 500 ml wywaru
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka miodu
- po szczypcie: rozmarynu, tymianku
- 2-3 goździki
- 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
- 2 kromki czerstwego razowca
- 100 ml oleju, sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Sprawionego zająca podziel na części. Do przygotowania potrawy potrzebujemy comber i udka. Z przodków można zrobić potrawkę.
Krok 2:
Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, następnie cebulę obierz i pokrój w plastry.
Krok 3:
W rondlu podgrzej wywar, dodaj przyprawy i gotuj 5-10 minut na małym ogniu. Następnie wrzuć utarte warzywa i cebulę. Możesz dodać łyżkę miodu np. lipowego. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i gdy wywar ostygnie dolej do niego wino i posiekany, utarty z solą czosnek. Następnie w tej bejcy zamarynuj zająca 24– 72 godziny.
Krok 4:
Po zamarynowaniu wyjmij mięso, osusz i obsmaż na oleju. Potem włóż go w brytfanki, następnie do nagrzanego do 180° piekarnika. Gdy zając się piecze, przecedź bejcę i co 10 minut polej nią zająca. Po pół godzinie obniż temperaturę do 140°, następnie piecz mięso jeszcze 30 minut. Do powstałego sosu dodaj kromki razowca, przetrzyj sos i na koniec dopraw do smaku.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na dziczyznę znajdziesz >> TUTAJ <<