X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Ulubiony zając w czerwonym winie i czosnku

Zając ma przepyszne, ciemne i chude mięso. W smaku przypomina gęś lub kaczkę. Gdy mamy sprawionego zająca to przygotowanie go w domu jest bardzo proste. Mam dla Was świetny przepis mojego taty Macieja. Ulubiony zając w czerwonym winie i czosnku, składniki i opis przygotowania opisane poniżej. 

Ulubiony zając w czerwonym winie i czosnku Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 sprawiony zając
  • 500 ml wywaru 
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • po szczypcie: rozmarynu, tymianku
  • 2-3 goździki
  • 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
  • 2 kromki czerstwego razowca
  • 100 ml oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Sprawionego zająca podziel na części. Do przygotowania potrawy potrzebujemy comber i udka. Z przodków można zrobić potrawkę.

Krok 2:

Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, następnie cebulę obierz i pokrój  w plastry.

Krok 3:

W rondlu podgrzej wywar, dodaj przyprawy i gotuj 5-10 minut na małym ogniu. Następnie wrzuć utarte warzywa i cebulę. Możesz dodać łyżkę miodu np. lipowego. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i gdy wywar ostygnie dolej do niego wino i posiekany, utarty z solą czosnek. Następnie w tej bejcy zamarynuj zająca 24– 72 godziny.

Krok 4:

Po zamarynowaniu wyjmij mięso, osusz i obsmaż na oleju. Potem włóż go w brytfanki, następnie do nagrzanego do 180° piekarnika. Gdy zając się piecze, przecedź bejcę i co 10 minut polej nią zająca. Po pół godzinie obniż temperaturę do 140°, następnie piecz mięso jeszcze 30 minut. Do powstałego sosu dodaj kromki razowca, przetrzyj sos i na koniec dopraw do smaku.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na dziczyznę znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również