Dania głównePotrawy wegetariańskie
Papryka faszerowana brązowym ryżem i twarogiem wędzonym
Robi się gorąco, więc w menu zaczynają pojawiać się lekkie, szybkie w wykonaniu potrawy. Bo komu chce się stać w kuchni jak można spacerować, leżeć na trawie i cieszyć się słońcem. Dzisiaj Wam dla Was świetną propozycję, która idealnie wpisuje się w wiosenno- letnie danie. Papryka faszerowana brązowym ryżem i twarogiem wędzonym, pełna świeżych ziół i warzyw. Danie bez wątpienia świetnie smakuje na ciepło, ale również i na zimno, więc możecie je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch.
Papryka faszerowana brązowym ryżem i twarogiem wędzonym
Składniki:
- 2 małe cebule lub jedna duża
- średniej wielkości cukinia (ok 400 g)
- pół bakłażana (ok 200 g)
- 200 g brązowego ryżu
- 275 g twarogu wędzonego
- garść świeżych ziół np. bazylia, mięta, pietruszka
- szczypta chili np. płatków chili
- sól, pieprz
- 4 duże czerwone papryki
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1:
Wstaw do gotowania ryż. Następnie ugotowany ryż przełóż na durszlak i zalej zimną wodą, aby ziarenka się nie posklejały.
Krok 2:
Sos: Cebule pokrój w kostkę, następnie dodaj przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Wszystko smaż na łyżce masła. Dodaj passatę pomidorową, suszona bazylię, tymianek, oregano, sól i pieprz. Chwilkę podgotuj, dosłownie 2-3 minuty i wyłącz płytę grzewczą.
Krok 3:
Farsz: Cukinie, cebule i bakłażan pokrój w kostkę, następnie smaż na łyżce masła. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili. Ważne aby „nadzienie” było dobrze doprawione.
Krok 4:
Do ugotowanego ryżu dodaj usmażone warzywa, następnie posiekane zioła oraz wędzony twaróg. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Z papryk odkrój górna cześć z ogonkiem. Wyjmij ze środka gniazdo nasienne i pestki. Następnie faszeruj papryki przygotowanym farszem. Gotowe papryki włóż do pomidorowego sosu. Na koniec zapiekaj papryki 30 minut w temperaturze 200°C.
Papryki możesz podać solo lub np. w towarzystwie lekkiej wiosennej sałatki.
Jeśli szukasz fantastycznego uniwersalnego naczynia do gotowania, smażenia i zapiekania to świetnie trafiłeś. Na podanym przepisie można zaobserwować, jak wszechstronny jest garnek do duszenia od AMTbestpan. Tutaj podaje –>LINK<– do tego zacnego kuchennego utensylium.
Więcej pysznych, wegetariańskich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<