X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskie

Papryka faszerowana brązowym ryżem i twarogiem wędzonym

Robi się gorąco, więc w menu zaczynają pojawiać się lekkie, szybkie w wykonaniu potrawy. Bo komu chce się stać w kuchni jak można spacerować, leżeć na trawie i cieszyć się słońcem. Dzisiaj Wam dla Was świetną propozycję, która idealnie wpisuje się w wiosenno- letnie danie. Papryka faszerowana brązowym ryżem i twarogiem wędzonym, pełna świeżych ziół i warzyw. Danie bez wątpienia świetnie smakuje na ciepło, ale również i na zimno, więc możecie je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch. 

Papryka faszerowana brązowym ryżem i twarogiem wędzonym

Składniki:

  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • średniej wielkości cukinia (ok 400 g)
  • pół bakłażana (ok 200 g)
  • 200 g brązowego ryżu
  • 275 g twarogu wędzonego
  • garść świeżych ziół np. bazylia, mięta, pietruszka
  • szczypta chili np. płatków chili
  • sól, pieprz
  • 4 duże czerwone papryki
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Krok 1:

Wstaw do gotowania ryż. Następnie ugotowany ryż przełóż na durszlak i zalej zimną wodą, aby ziarenka się nie posklejały. 

Krok 2:

Sos: Cebule pokrój w kostkę, następnie dodaj przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Wszystko smaż na łyżce masła. Dodaj passatę pomidorową, suszona bazylię, tymianek, oregano, sól i pieprz. Chwilkę podgotuj, dosłownie 2-3 minuty i wyłącz płytę grzewczą.

Krok 3:

Farsz: Cukinie, cebule i bakłażan pokrój w kostkę, następnie smaż na łyżce masła. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili. Ważne aby „nadzienie” było dobrze doprawione.

Krok 4:

Do ugotowanego ryżu dodaj usmażone warzywa, następnie posiekane zioła oraz wędzony twaróg. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Krok 5:

Z papryk odkrój górna cześć z ogonkiem. Wyjmij ze środka gniazdo nasienne i pestki. Następnie faszeruj papryki przygotowanym farszem. Gotowe papryki włóż do pomidorowego sosu. Na koniec zapiekaj papryki 30 minut w temperaturze 200°C.

Papryki możesz podać solo lub np. w towarzystwie lekkiej wiosennej sałatki. 

Jeśli szukasz fantastycznego uniwersalnego naczynia do gotowania, smażenia i zapiekania to świetnie trafiłeś. Na podanym przepisie można zaobserwować, jak wszechstronny jest garnek do duszenia od AMTbestpan. Tutaj podaje –>LINK<– do tego zacnego kuchennego utensylium.

Więcej pysznych, wegetariańskich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również