Pieczona sola z sosem koperkowym na białym winie to propozycja, która łączy elegancję i prostotę jednocześnie. Ponieważ biała ryba ma delikatne mięso, dlatego świetnie komponuje się z kremowym sosem, z kolei białe wino uwydatnia aromat koperku – w rezultacie powstaje danie, które zachwyca smakiem i aromatem.
Pieczona sola z sosem koperkowym na białym winie – delikatna klasyka
Składniki (na 4 porcje)
Filety:
4 filety z soli
przyprawa do ryb (np. Knorr)
masło w płynie lub oliwa z oliwek
sok z ½ cytryny
Sos koperkowy:
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietany kremówki
1 kostka bulionu rybnego
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Sposób przygotowania
Krok 1: Przygotowanie ryby
Następnie przypraw filety, spryskaj je sokiem z cytryny i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Podobnie do klasycznych przepisów – piecz w temperaturze 180 °C przez około 20 minut, aż mięso stanie się jędrne i delikatnie się przyrumieni .
Krok 2: Przygotowanie sosu
W międzyczasie zagotuj białe wino, aby część alkoholu odparowała. Potem dodaj kostkę bulionu i poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wlej śmietanę i wrzuć koperek. W efekcie uzyskasz kremową konsystencję sosu – w razie potrzeby zagęść go skrobią ziemniaczaną lub zasmażką .
Krok 3: Wykończenie dania
Na zakończenie polej upieczoną solę przygotowanym sosem i podawaj od razu – najlepiej udekorowaną świeżym koperkiem, aby dodać świeżości.
Ciekawostka kulinarna
Połączenie delikatnej ryby z kremowym sosem koperkowym ma swoje korzenie w kuchni śródziemnomorskiej oraz skandynawskiej, gdzie często używa się ziół oraz śmietany do wyostrzenia naturalnego aromatu ryb. Jednocześnie dodatek białego wina jako bazy sosu to klasyka, stosowana m.in. w duszonych rybach – dzięki temu sos staje się lekki i intensywny zarazem.
Pomysły na podanie
Pieczone ziemniaczki lub młode ziemniaki z koperkiem idealnie dopełniają danie.
Lekka surówka z ogórka lub koperku doda świeżości i balansuje kremowy sos.
Dodatkowo możesz podać kieliszek tego samego wina, które wykorzystujesz do sosu – wówczas smak będzie idealnie spójny.
Podsumowanie
Pieczona sola z sosem koperkowym na białym winie to danie, które bez wątpienia łączy w sobie prostotę przygotowania i wyjątkowy smak. Ponadto całość przygotujesz w niedługim czasie, a efekt wizualny i aromatyczny z pewnością zachwyci domowników oraz gości. Bez wątpienia warto mieć ten przepis w kulinarnym repertuarze – smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

