X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Pierogi z mięsem

Składniki

Ciasto

-500 g mąki (ok. 3 szklanek)

-250 ml gorącej wody

-Sól

ew. 1 jajko

Farsz:

-500 g mięsa rosołowego najlepiej wołowego (zmielonego)

-2 cebule, pokrojone w kostkę

-2-3 łyżki g oleju

-sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej, zrób w środku dołek. Powoli wlewaj bardzo gorącą wodę (Niemal wrzątek). Mąkę zmieszaj z wodą. Można dodać jajko. Całość wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę mocno zrumień na patelni. Wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem. Ulep kulki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również