X

Czego szukasz?

Przepis

Wszyscy w domu jesteśmy fanami pierogów, latem zajadamy się wersją z owocami, a zimą królują u nas pierogi z mięsem. Często powstają po niedzieli, gdy na stole rządzi rosół. Pytacie mnie co dobrego zrobić z mięsa z rosołu, dzisiaj przychodzę z propozycją. Mięso z rosołu to fantastyczny farsz do pierogów. Z pewnością w nich zasmakujecie. 

Pierogi z mięsem

Składniki:

Ciasto
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 250 ml gorącej wody
  • sól
  • ew. 1 jajko
Farsz:
  • 500 g mięsa rosołowego np. wołowego (zmielonego)
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2-3 łyżki g oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej, zrób w środku dołek. Powoli wlewaj bardzo gorącą wodę (niemal wrzątek). Następnie mąkę zmieszaj z wodą. Możesz dodać jajko. Całość wyrabiaj na jednolite, gładkie ciasto. Na koniec zawiń w folię i odstaw na 30 minut.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej, następnie cebulę mocno zrumień. Wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem. Ulep kulki.

Krok 3:

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawaj foremką okrągłe placuszki, następnie na środek nakładaj kulki farszu i dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również