X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePizza

Pizza z salami i rukolą

Jak domowy fast food to od razu myślę o pizzy. Jak nie mamy ochoty na klasyczny obiad to często wybieramy ten pyszny placek z dodatkami. A świetne jest to, że czego bym nie położył na pizzy to i tak bez wątpienia wszyscy będą zadowoleni. To danie jest idealne na tak zwane „czyszczenie lodówki” albo gdy nie mamy nic w lodówce, składniki na pizzę zawsze się znajdą 🙂 

Pizza z salami i rukolą

Składniki:

Ciasto:
  • 600g mąki pszennej + trochę do posypania blatu
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Sos:
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
Dodatki:
  • 400g sera żółtego np. gouda
  • 80g salami
  • 100 g szynki
  • 100g rukoli
  • Oliwa z oliwek do polania
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1:

Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce aby zaczął pracować.

Krok 2:

Wymieszaj pozostałe składniki z rozczynem, a następnie dobrze i długo wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 3:

W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu: W niewielkim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp oregano, całość gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30 cm, można to zrobić ręcznie lub np. za pomocą wałka. Ułóż spody na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Układaj ulubione dodatki w tym wypadku szynkę lub np. salami, następnie posyp tartym żółtym serem.

Krok 5:

Danie piecz w temperaturze 250-260°C (najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 8-10 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Jeśli mamy dodatki, które nie lubią pieczenia (bazylia, rukola) to dodaj je po wyjęciu pizzy z piekarnika. Warto również pamiętać o podaniu oliwy z oliwek do polania naszego dania.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mączne dania znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dlaczego ciasto na pizzę wychodzi mi zbyt rzadkie i klejące? Pizza z tego przepisu wychodzi świetna, ale za każdym razem muszę dodawać dużo więcej mąki, bo inaczej wyrobienie ciasta jest praktycznie niemożliwe 🙁

Sprawdź również