X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Placki ziemniaczane po meksykańsku

Placki ziemniaczane po meksykańsku to spontaniczne połączenie dwóch kuchni, które teoretycznie do siebie nie pasują. Okazało się jednak, że klasyczne polskie smaki mogą fantastycznie uzupełniać się z wyrazistymi smakami kuchni meksykańskiej. Awokado, soczyste pomidory i pikantne kawałki wieprzowiny w mig dogadały się z plackami ziemniaczanymi. Niewątpliwie jest to wyjątkowo smaczny mezalians.  

Meksykańskie placki ziemniaczane

Składniki:

Placki:
  • 700 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać
  • sól, pieprz
Mięso:
Salsa:
  • 2 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • garść posiekanej kolendry
  • duży chlust oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Kiedy się zrumienią dodaj mięso mielone. Smaż na mocnym ogniu 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej sos ostry chili, wieprzowinę dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Następnie zajmij się plackami. Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem. Istotne jest żeby ciasto nie było za rzadkie. Jeżeli tak się stanie wystarczy wtedy dodać łyżkę mąki. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.

Krok 3:

Następnie przygotuj salsę. Pomidory, cebulę i miąższ awokado pokrój w kostkę. Składniki przełóż do miski, dodaj posiekaną kolendrę, chlust oliwy z oliwek oraz soku z limonki. Dopraw solą i gotowe. Istotne jest aby salsy nie wstawiać do lodówki, nie ma nic gorszego niż lodowata salsa.

Krok 4:

Placki ziemniaczane po meksykańsku ułóż na talerzu. Na koniec nałóż porcję wieprzowiny oraz salsę. Bez wątpienia danie będzie prezentować się przepięknie. Idealne placki ziemniaczane po meksykańsku to moim zdaniem najlepszy pomysł na dzisiejszy obiad. Temat placków ziemniaczanych jest zawsze dość kontrowersyjny i z pewnością chętnie komentowany. Są osoby które lubią placki ziemniaczane na słodko, najczęściej ze śmietaną i cukrem i tacy którzy zajadają się plackami w wytrawnym wydaniu. Dzisiaj bezsprzecznie wersja dla tych drugich. Mam jednak nadzieję, że moje idealne placki ziemniaczane z sosem meksykańskim wszystkim przypadną do gustu.

Na koniec mam dla Was garść przepisów z ziemniakami —>KLIKNIJ TUTAJ<—

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również