Placki ziemniaczane po meksykańsku to spontaniczne połączenie dwóch kuchni, które teoretycznie do siebie nie pasują. Okazało się jednak, że klasyczne polskie smaki mogą fantastycznie uzupełniać się z wyrazistymi smakami kuchni meksykańskiej. Awokado, soczyste pomidory i pikantne kawałki wieprzowiny w mig dogadały się z plackami ziemniaczanymi. Niewątpliwie jest to wyjątkowo smaczny mezalians.
Meksykańskie placki ziemniaczane
Składniki:
Placki:
700 g ziemniaków
1 mała cebula
2 jajka
3 łyżki mąki w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Kiedy się zrumienią dodaj mięso mielone. Smaż na mocnym ogniu 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej sos ostry chili, wieprzowinę dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Następnie zajmij się plackami. Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem. Istotne jest żeby ciasto nie było za rzadkie. Jeżeli tak się stanie wystarczy wtedy dodać łyżkę mąki. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Krok 3:
Następnie przygotuj salsę. Pomidory, cebulę i miąższ awokado pokrój w kostkę. Składniki przełóż do miski, dodaj posiekaną kolendrę, chlust oliwy z oliwek oraz soku z limonki. Dopraw solą i gotowe. Istotne jest aby salsy nie wstawiać do lodówki, nie ma nic gorszego niż lodowata salsa.
Krok 4:
Placki ziemniaczane po meksykańsku ułóż na talerzu. Na koniec nałóż porcję wieprzowiny oraz salsę. Bez wątpienia danie będzie prezentować się przepięknie.
Idealne placki ziemniaczane po meksykańsku to moim zdaniem najlepszy pomysł na dzisiejszy obiad. Temat placków ziemniaczanych jest zawsze dość kontrowersyjny i z pewnością chętnie komentowany. Są osoby które lubią placki ziemniaczane na słodko, najczęściej ze śmietaną i cukrem i tacy którzy zajadają się plackami w wytrawnym wydaniu. Dzisiaj bezsprzecznie wersja dla tych drugich. Mam jednak nadzieję, że moje idealne placki ziemniaczane z sosem meksykańskim wszystkim przypadną do gustu.
Na koniec mam dla Was garść przepisów z ziemniakami —>KLIKNIJ TUTAJ<—
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.