X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Policzki wieprzowe w musztardzie

Dzisiejsze danie jest niesamowicie delikatne, ze względu na główny składnik. Dobrze przygotowane policzki wieprzowe rozpływają się w ustach i są rarytasem dla niejednego smakosza. Dzisiaj mam dla Was bardzo proste policzki wieprzowe w musztardzie. Danie dość nietypowe, ze względu na raczej małą popularność tego elementu wieprzowiny. Uważam, że powinno się o policzkach mówić głośno. Swoje 5 minut miały policzki wołowe w aferze podsłuchowej w restauracji „Sowa i przyjaciele”. Dzisiaj chciałbym dołożyć swoje 5 groszy do szerzenia dobrego imienia policzków wieprzowych.

Policzki wieprzowe w musztardzie

Składniki:

  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 centymetrowy kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml wody lub buliony drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki musztardy kozaka od Roleskiego
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Policzki wieprzowe osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw szczodrze solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż policzki z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Mięso przełóż na talerz, odstaw na bok.

Krok 2:

Na tej samej patelni podsmaż obrane, pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Po kilku minutach dodaj całe obrane ząbki czosnku, smaż jeszcze chwilę.

Krok 3:

Policzki wieprzowe, warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Na patelnie po smażeniu mięsa i warzyw wlej wywar. Zacznij podgrzewać. Kiedy płyn się zagotuje a wszystkie przypieczone cząstki się odkleją, wlej zawartość patelni do naczynia do zapiekania.

Krok 4:

Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem przez 180 minut, aż policzki będą miękkie. Podawaj z kaszą lub kremowym puree ziemniaczanym. Lubisz dania z wieprzowiny??? Zapraszam @@@TUTAJ@@@, po więcej inspiracji

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również