Dania główneWieprzowina
Policzki wieprzowe w musztardzie
Dzisiejsze danie jest niesamowicie delikatne, ze względu na główny składnik. Dobrze przygotowane policzki wieprzowe bez wątpienia rozpływają się w ustach i są rarytasem dla niejednego smakosza. Dzisiaj mam dla Was bardzo proste policzki wieprzowe w musztardzie. Danie dość nietypowe, ze względu na raczej małą popularność tego elementu wieprzowiny. Uważam, że powinno się o policzkach mówić głośno. Swoje 5 minut miały policzki wołowe w aferze podsłuchowej w restauracji „Sowa i przyjaciele”. Dzisiaj chciałbym dołożyć swoje 5 groszy do szerzenia dobrego imienia policzków wieprzowych.
Policzki wieprzowe w musztardzie
Składniki:
- 1 kg policzków wieprzowych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 10 centymetrowy kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml wody lub np. bulionu drobiowego
- 3 łyżki musztardy kozaka od Roleskiego
- 2-3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Policzki wieprzowe osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw szczodrze solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż policzki z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Mięso przełóż na talerz, odstaw na bok.
Krok 2:
Na tej samej patelni podsmaż obrane, pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Po kilku minutach dodaj całe obrane ząbki czosnku, smaż jeszcze chwilę.
Krok 3:
Policzki wieprzowe, warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Na patelnie po smażeniu mięsa i warzyw wlej wywar. Zacznij podgrzewać, kiedy płyn się zagotuje a wszystkie przypieczone cząstki się odkleją dodaj musztardę. Następnie wlej zawartość patelni do naczynia do zapiekania.
Krok 4:
Naczynie wstaw do piekarnika. Na koniec zapiekaj pod przykryciem przez 180 minut, aż policzki będą miękkie.
Podawaj z kaszą lub kremowym puree ziemniaczanym.
Lubisz dania z wieprzowiny??? Zapraszam @@@TUTAJ@@@, po więcej inspiracji.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Czy policzki mozna udusić w garnku
Oczywiście.
Mniej więcej ile czasu policzki potrzebują w piekarnik?
Ok 180 minut, zapiekaj pod przykryciem.
Zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszło super, baaardzo mięciutkie mięso
Przepyszne! Delikatne, mieso dosłownie rozpływało się w ustach! Palce lizać!
A kiedy dodać musztardę?
Hej,
Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłem wpis.
Musztardę dodajesz w 3 kroku, zaraz po bulionie.
Pozdrawiam
Kuba