X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Pstrąg z grilla

Sezon na grilla już na dobre się rozpoczął! Ja co roku czekam na wiosnę, by móc w słońcu i cieple zjeść na zewnątrz posiłek. Więc korzystam ile mogę i wymyślam ciekawe i smaczne nowości. Ale dzisiaj nie nowość, dzisiaj przychodzę do Was z pysznym klasykiem, pstrągiem z grilla. 

Pstrąg z grilla

Składniki:

  • 2 duże pstrągi
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Surową rybę myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy, następnie wkładamy do jej brzucha 3 plasterki cytryny i parę cienkich  plasterków czosnku.

Krok 2:

Następnie dokładamy gałązkę natki pietruszki i trochę masła.

Krok 3:

Pstrąga kładziemy na mocno rozgrzany grill. Dobrze jest posiadać specjalny ruszt do ryb, który pomoże przy ich przewracaniu, w przeciwnym razie zawińmy pstrąga w folię aluminiową- unikniemy przy tym z pewnością kapiącego na żar tłuszczu. Grillujemy ok. 6 min z każdej strony, a gotową rybę podajemy z ćwiartką cytryny.

Krok 4:

Warto również pomyśleć nad przygotowaniem ziemniaczków lub tak jak w moim przypadku- szparagów, które doskonale komponują się z pstrągiem.

Krok 5:

Szparagi zblanszowałem w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, następnie wrzuciłem na dwie minuty na grill.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych grillowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Dzień dobry. Czy można zrobić tego pstrąga w piekarniku?
    Jeżeli tak to w jakiej temperaturze i ile czasu. Czy termoobieg czy jakoś inaczej… Z grilla był pyszny.. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

Sprawdź również