X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Pstrąg z grilla

Składniki

  • 2 duże pstrągi
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania

Surową rybę solimy i pieprzymy, następnie wkładamy do jej brzucha 3 plasterki cytryny i parę cienkich  plasterków czosnku.

Dokładamy gałązkę natki i trochę masła.

Pstrąga kładziemy na mocno rozgrzany grill. Dobrze jest posiadać specjalny ruszt do ryb, który pomoże przy ich przewracaniu, w przeciwnym razie zawińmy pstrąga w folię aluminiową- unikniemy przy tym kapiącego na żar tłuszczu. Grillujemy ok. 6 min z każdej strony, a gotową rybę podajemy z ćwiartką cytryny.

Warto również pomyśleć nad przygotowaniem ziemniaczków lub tak jak w moim przypadku- szparagów, które doskonale komponują się z pstrągiem.

Szparagi zblanszowałem w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, następnie wrzuciłem na dwie minuty na grill.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również