Pulpeciki wieprzowe z pieczarkami to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki rodzinny obiad. Mięso mielone bez wątpienia kojarzy się z szybkimi przepisami: spaghetti, kotlety, lasagne, amerykańskie burgery, meksykańskie burrito. Możemy nim nadziewać i przekładać dowolne warzywa. Mięso mielone to po prostu ogrom kulinarnych możliwości. Dzisiaj przygotowałem moje ulubione soczyste pulpeciki wieprzowe z pieczarkami.
Pulpeciki z pieczarkami
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- łyżka musztardy american classic, ja wybieram Roleskiego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- sól, pieprz
Sos:
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 200 ml wody lub bulionu np. drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż aż do momentu aż zrobi się szklista. Następnie dodaj starte pieczarki, smaż kilka minut aż z grzybów odparuje cała woda. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź, dodaj do mięsa wraz z pozostałymi składnikami: musztardą, jajkiem, bułką tartą. Masę mięsną dopraw szczodrze solą i pieprzem.
Krok 2:
Następnie z masy uformuj niewielkie pulpeciki. Na gorącym oleju roślinnym podsmaż pulpeciki, kiedy się zrumienią dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz cienkie półplasterki pieczarek. Całość podsmaż przez kilka minut, następnie wlej wodę oraz śmietankę. Sos dopraw suszonym tymiankiem, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Pulpeciki gotuj w sosie na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
Pulpeciki wieprzowe z pieczarkami możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami oraz dowolną surówką.
Smacznego
Wspaniały przepis. Dodałam do sosu ser żółty tarty,
Bardzo smaczne. Dziękuję za fajny przepis.
Polecam przepis, wyszło pysznie!! Świetna alternatywa dla klopsików w sosie pomidorowym.
Rany, jakie to jest pyszne!
Dzięki dodaniu pieczarek do masy mięsnej smak prawdziwa petarda. Bałam się ciut dodatku skórki cytrynowej w sosie, ale wyszło fantastycznie. Serdecznie polecam!
Polecam przepis!
Pulpeciki wyszły przepyszne.
Codziennych inspiracji szukajcie na profilu Pana Jakbuba na Instagramie!
Ja jestem tam każdego dnia 🙂
Ale mi miło! dzięki!