Dania główneWieprzowina
Pulpeciki wieprzowe z pieczarkami
Pulpeciki wieprzowe z pieczarkami to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki rodzinny obiad. Mięso mielone bez wątpienia kojarzy się z szybkimi przepisami: spaghetti, kotlety, lasagne, amerykańskie burgery, meksykańskie burrito. Możemy nim nadziewać i przekładać dowolne warzywa. Mięso mielone to po prostu ogrom kulinarnych możliwości. Dzisiaj przygotowałem moje ulubione soczyste pulpeciki wieprzowe z pieczarkami.
Pulpeciki z pieczarkami
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- łyżka musztardy american classic, ja wybieram Roleskiego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- sól, pieprz
Sos:
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 200 ml wody lub bulionu np. drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż aż do momentu aż zrobi się szklista. Następnie dodaj starte pieczarki, smaż kilka minut aż z grzybów odparuje cała woda. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź, dodaj do mięsa wraz z pozostałymi składnikami: musztardą, jajkiem, bułką tartą. Masę mięsną dopraw szczodrze solą i pieprzem.
Krok 2:
Następnie z masy uformuj niewielkie pulpeciki. Na gorącym oleju roślinnym podsmaż pulpeciki, kiedy się zrumienią dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz cienkie półplasterki pieczarek. Całość podsmaż przez kilka minut, następnie wlej wodę oraz śmietankę. Sos dopraw suszonym tymiankiem, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Pulpeciki gotuj w sosie na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
Pulpeciki wieprzowe z pieczarkami możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami oraz dowolną surówką.
Smacznego
Zrobiłam i są bardzo smaczne. Polecam!
Znakomity jest ten przepis!
Dziękuję za miłe słowo.
Wspaniały przepis. Dodałam do sosu ser żółty tarty,
Bardzo smaczne. Dziękuję za fajny przepis.
Polecam przepis, wyszło pysznie!! Świetna alternatywa dla klopsików w sosie pomidorowym.
Rany, jakie to jest pyszne!
Dzięki dodaniu pieczarek do masy mięsnej smak prawdziwa petarda. Bałam się ciut dodatku skórki cytrynowej w sosie, ale wyszło fantastycznie. Serdecznie polecam!
Polecam przepis!
Pulpeciki wyszły przepyszne.
Codziennych inspiracji szukajcie na profilu Pana Jakbuba na Instagramie!
Ja jestem tam każdego dnia 🙂
Ale mi miło! dzięki!