Dania główneDróbMakaronRóżne przepisy
Pulpety ziołowe z kurczaka z makaronem pomidorowym
Pulpety ziołowe z kurczaka z makaronem pomidorowym
Są takie dni gdy do głowy nie przychodzi, żaden pomysł na rodzinny obiad. Ciężko też dogodzić gustom czterech domowników gdy w głowie pustka. Wtedy wyruszam wraz z dzieciakami w podróż palcem po mapie i szukamy kulinarnych inspiracji. Szczerze polecam kuchenne podróże po smakach z różnych krajów i regionów ukrytych w naszych kuchniach, są ekonomiczne i przynoszą sporo satysfakcji.
Tym razem wybór padł na kraj przypominający kształtem but, czyli Włochy: ojczyznę pasty.
W Kuroniowej spiżarni zawsze znajdzie się makaron i pomidorowy przecier a w zamrażalniku porcja mielonego mięsa. Te składniki to baza na obiad od przedszkola do Opola, czyli pulpety z kurczaka z makaronem i sosem pomidorowym. Od siebie dodaję garstkę świeżych ziół z domowego zielnika i nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachom i smakom.
W tym czasie Zosia i Marysia szybko nakrywają do stołu a w przedpokoju pojawia się Bogusia. Jest zmęczona i głodna ale kiedy widzi nakryty stół od razu się rozchmurza. Nareszcie siadamy całą rodziną, zajadamy te pyszności i rozmawiamy o tym co nam ślina na język przyniesie.
A dla ostudzenia kulinarnych emocji polecam kilka łyków Coca-Coli, czyli napoju którego na naszym stole i tym razem nie zabrakło.
Oto lista składników potrzebna do przygotowania pulpetów . (Ilość dla 4 osobowej rodziny)
500 g mielonego mięsa z kurczaka
1 jajko
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki świeżych ziół (natka pietruszki, koperek)
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l wywaru warzywnego do gotowania pulpetów
250 g makaronu penne
60 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz
ew. cukier
parmezan do posypania
Do mielonego mięsa wbij jajko.
Dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
Następnie dodaj posiekane świeże zioła oraz bułkę tartą.
Wyrób na jednolitą masę. Formuj pulpety ziołowe wielkości dużego orzecha włoskiego.
Przygotowane mięsne kulki obtocz w mące ziemniaczanej i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj około 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Do bulionu z gotowania pulpetów dodaj makaron. Gotuj do miękkości, około 12-13 minut, pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz bazylię. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Pulpety wymieszaj z pomidorowym penne, podawaj z parmezanem.
SMACZNEGO 🙂
Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.
Inne moje przepisy obiadowe znajdziesz TU