Dania głównePotrawy z ziemniaków
Pyry z kozim gzikiem
Pyry z gzikiem to moja sentymentalna podróż. Nie wszyscy wiedzą, że przez dwa lata moich studiów zostałem poznańską pyrą. Chodziłem na mecze Kolejorza, słuchałem „Strachy na lachy” i kręciłem się po Ratajach. Z tamtego okresu pozostało mi zamiłowanie do wielkopolskiej kuchni, czego dzisiejszym przepisem chciałem dać wyraz. Przygotowałem flagowe danie z tamtego rejonu polski – proste i niezwykle smaczne. Pyry z gzikiem, bo nich mowa to nic innego jak ziemniaki w mundurkach z delikatnym twarożkiem z dodatkiem szczypiorku, śmietany i przypraw. Do mojej dzisiejszej wariacji wykorzystałem kozi ser twarogowy , który ma kremową konsystencję i delikatny smak. Na opakowaniu znajdziecie też znak „jakość tradycja”, oznacza to, że surowce pochodzą z gospodarstw ekologicznych lub takich, które stosują Dobrą Praktykę Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną oraz obce jest im GMO. Poniżej pełen przepis:
Pyry z gzikiem
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 400 g sera koziego twarogowego pełnotłustego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 6 rzodkiewek
- sól, czarny pieprz
- 1 starty ząbek czosnek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Następnie ugotuj je w mundurkach lub upiecz. W zasadzie technika dowolna, ja swoje ugotowałem w osolonej wodzie, ale każda technika dowolna, przede wszystkim ziemniaki muszą być w mundurkach.
Krok 2:
Po drugie w misce wymieszaj kozi twarożek ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką. Dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ewentualnie dodaj starty czosnek, ale to już zależy od Ciebie.
Krok 3:
Gorące ziemniaki przetnij na pół. Pomiędzy dwie połówki nałóż porcję gziku. Udekoruj szczypiorkiem, rzodkiewką, skrop dobrym olejem tłoczonym na zimno.
Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.