
Dania głównePotrawy z mąki i jajTarty, quiche i zapiekankiZapiekanki
Quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem
Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Przygotowałem wytrawny quiche z warzywami, serem i kozim jogurtem. Jest to lekka wytrawna tarta, która bez wątpienia wyśmienicie sprawdzi się jako słona przekąska między posiłkami lub np. element lunchboxu do pracy. Dlatego dziele się przepisem żebyście i Wy mogli zasmakować tego fantastycznego połączenia smaków. Poniżej quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem.
Quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 duża cebula
- ćwiartka młodej kapusty (300 g)
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia np. rzepakowy
- sól, pieprz
- 200 g koziego jogurtu naturalnego @agrodanmis
- 60 g sera koziego twardego dojrzewającego
- 4 jajka
- sól, pieprz
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do maki dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę, na koniec szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Następnie wyłóż ciastem formę. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 20 minut w temp 180°C.
Krok 2:
Cebule pokrój w piórka, czosnek w płatki, następnie podsmaż na oleju, lekko posól. Dodaj cukinie pokrojoną w talarki, smaż ok 7 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 3:
Kapustę poszatkuj, następnie wrzuć na wrzątek na kilka minut. Odcedź kapustę i dodaj do cebuli z cukinią, wymieszaj. Warzywa przełóż na podpieczony spod.
Krok 4:
Do miseczki przełóż jogurt, następnie dodaj jajka, kozi ser starty na małych oczkach, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa.
Na koniec piecz quiche 30 minut w 190°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<