X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z mąki i jajTarty, quiche i zapiekankiZapiekanki

Quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem

Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Przygotowałem wytrawny quiche z warzywami, serem i kozim jogurtem. Jest to lekka wytrawna tarta, która bez wątpienia wyśmienicie sprawdzi się jako słona przekąska między posiłkami lub np. element lunchboxu do pracy. Dlatego dziele się przepisem żebyście i Wy mogli zasmakować tego fantastycznego połączenia smaków. Poniżej quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem. 

Quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem

Składniki:

Ciasto: 
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli 
Farsz: 
  • 1 cukinia średniej wielkości 
  • 1 duża cebula 
  • ćwiartka młodej kapusty (300 g)
  • 2 ząbki czosnku 
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • sól, pieprz  
  • 200 g koziego jogurtu naturalnego @agrodanmis
  • 60 g sera koziego twardego dojrzewającego
  • 4 jajka 
  • sól, pieprz 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do maki dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę, na koniec szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Następnie wyłóż ciastem formę. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 20 minut w temp 180°C. 

Krok 2:

Cebule pokrój w piórka, czosnek w płatki, następnie podsmaż na oleju, lekko posól. Dodaj cukinie pokrojoną w talarki, smaż ok 7 minut co jakiś czas mieszając. 

Krok 3:

Kapustę poszatkuj, następnie wrzuć na wrzątek na kilka minut. Odcedź kapustę i dodaj do cebuli z cukinią, wymieszaj. Warzywa przełóż na podpieczony spod. 

Krok 4:

Do miseczki przełóż jogurt, następnie dodaj jajka, kozi ser starty na małych oczkach, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa. 

Na koniec piecz quiche 30 minut w 190°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również