X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyż

Risotto z zielonym groszkiem i parmezanem

Składniki

  • 60 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 320 g ryżu do risotto arborio lub carnaroli
  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 60 g parmezanu
  • sól, pieprz czarny
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przyrządzania

W wysokiej patelni rozgrzej połowę masła, kiedy zacznie się pienić wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu aż zrobi się szklista, następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Po chwili dodaj ryż, mieszając smaż aż stanie się błyszczący. Bulion dodawaj partiami po chochelce, kiedy ryż wchłonie płyn dodaj kolejną porcję. Kiedy ryż będzie lekko twardawy, dodaj jeszcze jedną chochlę bulionu, rozmrożony zielony groszek, starty parmezan oraz pozostałe masło. Wymieszaj zestaw z ognia, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Przepis krok po kroku: Risotto z zielonym groszkiem 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również