Roladka z kurczaka z sezamem i sosem z suszonych pomidorów to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też super wygląda. Idealne jak chcemy żeby obiad zachwycił. Bez wątpienia goście będą oczarowani, a Ty nie napracujesz się podczas przygotowań.
Roladka z kurczaka z sezamem
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka – około 500 g
- 4 szparagi białe lub np. zielone
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka musztardy np. dijon
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz, cukier
Panierka:
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
- 100 g mąki
Sos:
- 70 g suszonych pomidorów
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego półwytrawnego wina
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piersi umyj i dokładnie osusz, następnie podziel na cztery kotlety. Rozklep je mocno tłuczkiem przez folię spożywczą dopraw solą, pieprzem oregano oraz szczyptą musztardy. Mięso odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 2:
Szparagi obierz, następnie odkrój twarde końce. Zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem przez kilka minut aż będą al dente. Szparagi ostudź w zimnej wodzie lub np. w wodzie z dodatkiem lodu i osusz ręcznikiem papierowym. Każdego szparaga zawiń w kawałek rozklepanej piersi.
Krok 3:
Sezam zmieszaj z bułką tartą i zapanieruj tradycyjnie, czyli najpierw mąka, następnie jajko a na końcu bułka. Kotlety smaż na klarowanym maśle na złoty kolor, a następnie wstaw na 15-20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Krok 4:
Teraz przygotuj sos. Masło rozpuść w rondlu. Szalotkę oraz czosnek pokrój w kostkę i podduś na maślę do zeszklenia. Następnie dodaj wino i odparuj. Teraz dodaj posiekane suszone pomidory. Duś całość na wolnym ogniu przez 5 około minut. Zdejmij sos z ognia i na koniec dodaj śmietanę. Odparuj jeszcze 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<