X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbPrzekąski na ciepłoRóżne przepisy

Skrzydełka smażone. Przepis krok po kroku.

Wiele szumu jest na temat skrzydełek smażonych z KFC, że to tajna receptura i jeśli ją odgadniesz natychmiast zostaniesz „sprzątnięty” 🙂 

 

Postanowiłem zaryzykować, przeprowadziłem kilkadziesiąt testów…i wydaje mi si, że to MAM. Przepis który Wam dzisiaj przedstawiam to optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC.

 

W Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne całkiem…za przeproszeniem do dupy. Jakoś klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych do mnie nie przemawia. Nie wiem, czy moja jest oryginalna ale na pewno jest duuużo lepsza.

 

Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z Kolorową sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku:

Skrzydełka smażone. Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 400 ml maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 125 g mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

 

Od skrzydełek odkrój najcieńszą część tzw. „lotki”, możesz wykorzystać je do wywaru. Następnie podziel za pomocą noża, w stawie na dwie równe części.

 

W misce wymieszaj maślankę z solą. Skrzydełka zamarynuj w mieszance, minimum 4 godziny a najlepiej całą noc w lodówce.

 

W moździerzu utrzyj gorczycę, pieprz czarny w ziarnach, tymianek oraz oregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita.

 

Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami. 

Rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C.

 

Opanierowane skrzydełka podziel na 2 części, najpierw usmaż jedną partię a potem drugą. Mięso ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę. Czas smażenia to około 12-15 minut, aż skrzydełka będą ciemnozłote. Po tym czasie kurczaka wyłów łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym.

 

Podawaj ulubionymi dodatkami np. frytkami i sałatką colesław.

Smacznego! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Krystyna Karcz

    Przepis wypróbowany .Smakowały wszystkim a najbardziej mojej teściowej
    Pięknie pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Pozdrawiam również!

  2. kuchcik

    Naprawdę ciekawe rozwiązanie na szybkie danie. Łatwe i bardzo smaczne. Proszę wprowadzić do swojego bloga opcję szybkiego drukowania. Bo takiego przepisu nie może zabraknąć w kolekcji ulubione przepisy

    • Jakub Kuroń

      Dzięki. Nad opcją druku zastanawiamy się intensywnie.

      Pozdrawiam 🙂

  3. Dominika

    Super przepis polecam

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowało.

      Pozdrawiam

  4. Roman

    Ok, dziękuję

  5. Roman

    Rewelacjyjnie proste i pyszne. Czy trzeba coś zmienić gdybym chciał w ten sposób smażyć piersi z kurczaka?

    • Jakub Kuroń

      Roman,

      Oczywiście, że można użyć piersi, tylko pokrój ją na mniejsze kawałki jak do stripsów.

  6. Izabela Laskowska

    Przepis jest rewelacyjny!!! Próbowałam rożnych ale ten faktycznie najlepszy palce lizać!!!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo dziękujemy 🙂

  7. Paola

    Mięso w ciągu tych 12-15 min będzie upieczone? To jest zawsze mój największy problem robiąc coś a’la KFC bo zawsze tylko pierś z kurczaka udało mi się ładnie usmażyć, a udko skrzydełko nie do końca było usmażone i nie wiem jaki błąd popełniłam

    • Jakub Kuroń

      Tak usmaży się w tym czasie. Tylko mięso nie może być zimne prosto z lodówki musi być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki ok godziny przed smażeniem

  8. Szkatułka Cook

    Dziecki stwierdziły, że KFC przechodzi do lamusa 🙂 PYCHOTA

    • Jakub Kuroń

      Super! Dzieci to najwięksi krytycy kulinarni, zatem podwójnie cieszę się z uznania. 😉

  9. Gosia

    O kurczę co za kurczę przepis mega fajny, z sosem czosnkowym palce lizać

    • Jakub Kuroń

      Dzięki! Bardzo mi miło

  10. Damian

    palce lizać mega świetny przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      Dzięki! Cieszę się, że smakowało 🙂

  11. Hania

    Co ma Pan na myśli pisząc smażyć w 2 partiach?:)

    • Jakub Kuroń

      Miałem na myśli: Podzielić opanierowane skrzydełka na 2 części, najpierw usmażyć 1 a potem 2 część. Chodzi o to żeby nie smażyć wszystkiego naraz, ponieważ wtedy się gotują a nie smażą.

      Pozdrawiam 🙂

      • Jakub Kuroń

        Zmieniłem opis przygotowania skrzydełek na bardziej zrozumiały. Dzięki za sugestię 🙂

  12. Majena

    Najlepsze na świecie!!! Dzieci zachwycone, ja obżarta mega proste i mega pyszne

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję za komentarz!

Sprawdź również