Dania głównePotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoRóżne przepisy
Smażone cukinie z dressingiem z maślanki. Przepis krok po kroku.
Smażone cukinie z dressingiem z maślanki
W gorące dni szukam lżejszych, mniej skomplikowanych potraw oraz nie ukrywam, po prostu szybkich. Takim daniem, są właśnie aromatyczne smażone cukinie z dodatkiem dressingu, na bazie maślanki i świeżych ziół.
Kaukaska inspiracja
Ostatnio pod choinkę, dostałem bardzo fajną, kulinarną niespodziankę. Książkę Olji Hercules „Kaukasis” Kulinarna Podróż Po Gruzji I Innych Krajach Kaukazu (link). Autorka przybliża w niej kuchnie całego regionu, który jest pomostem między Europą a Azją. Choć szczególne miejsce w publikacji, ma kuchnia gruzińska. Przeglądając właśnie „Kaukasis” szukając inspiracji, trafiłem na bardzo podobne danie, ale postanowiłem je trochę spolszczyć, dodając dressing z maślanki. Czasami warto jest sięgnąć po książkę z regału i poszukać kulinarnego natchnienia. Zwłaszcza, że pomysłu po prostu czasem brakuje. Na szczęście z pomocą przyszła kaukaska inspiracja.
Cukiniowy wysyp
Teraz przeżywamy cukiniowy wysyp. Szukamy ciekawych pomysłów na wykorzystanie, tego bajecznego warzywa. Na szczęście wariacji jest multum: placki, leczo (link) , przetwory, czy właśnie smażone cukinie. Kiedyś nawet udało mi się popełnić gofry z cukinii(link) oraz ciasta. To pokazuje właśnie, jak uniwersalne jest to warzywo, a nie wspomniałem jeszcze o zupach.
Genialna prostota
Smażone cukinie, urzekły mnie swoją prostotą. Do przygotowania chrupiących, rumianych plastrów cukinii, wystarczy tylko kilka składników i 10-15 minut wolnego czasu. Oczywiście takie danie można przygotować w panierce lub obtoczyć w mące, polecam żytnią. Smażone cukinie będą bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne. W każdym razie, jak kto woli ja smażyłem cukinie bez dodatku mąki czy bułki tartej. 😉
Boski dressing
Maślanka nie jest może najpopularniejszym składnikiem sosów do sałatek itp. Zdecydowanie dominuje oliwa z oliwek, ale polecam wypróbować, będziecie zachwyceni. Jest cudownie lekka, kwaskowa, pięknie otula sałaty oraz warzywa. Na bazie maślanki, powstaje naprawdę boski dressing. Wypróbujcie w towarzystwie smażonej cukinii.
Smażone cukinie. Składniki:
- 2-3 cukinie najlepiej zielona i żółta
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml maślanki
- garść ulubionych ziół (u mnie bazylia, natka i mięta)
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Oprósz solą i pieprzem.
Smaż na mocno rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Plastry cukinii można obtoczyć w mące lub klasycznie panierować. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym.
Do maślanki dodaj posiekane drobno zioła, utarty czosnek, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Cukinie podawaj z dressingiem z maślanki oraz poszarpanymi w dłoniach ulubionymi ziołami.
SMACZNEGO!
Lubię cukinie w każdym wydaniu. U mnie dzisiaj podane z grillowej patelni w ramach drugiego śniadania. Następnym razem wypróbuję z dressingiem z maślanki
Wioletta,
Dressing z maślanki brzmi nietypowo, ale jest pyszny.
A cukinie uwielbiam pod każdą postacią.
Napisz jak tobie zasmakowało to danie 🙂
Pozdrawiam!!!
Potrawa lekkostrawna,tania,łatwo i szybko można ją przygotować.Pychota.
Beato życzę smacznego! 🙂