X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoRóżne przepisy

Smażone cukinie z dressingiem z maślanki. Przepis krok po kroku.

W gorące dni szukam lżejszych, mniej skomplikowanych potraw oraz nie ukrywam, po prostu szybkich. Takim daniem, są właśnie aromatyczne smażone cukinie z dodatkiem dressingu, na bazie maślanki i świeżych ziół.

Smażone cukinie z dressingiem z maślanki

 

Składniki:

  • 2-3 cukinie najlepiej zielona i żółta
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 ml maślanki
  • garść ulubionych ziół np. bazylia, natka i mięta
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Cukinie pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2:

Następnie smaż na mocno rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Plastry cukinii można obtoczyć w mące lub klasycznie panierować. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym.

Krok 3:

Do maślanki dodaj posiekane drobno zioła, utarty czosnek, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Na koniec cukinie podawaj z dressingiem z maślanki oraz poszarpanymi w dłoniach ulubionymi ziołami.

Ostatnio pod choinkę, dostałem bardzo fajną, kulinarną niespodziankę. Książkę Olji Hercules „Kaukasis” Kulinarna Podróż Po Gruzji I Innych Krajach Kaukazu (link). Autorka przybliża w niej kuchnie całego regionu, który jest pomostem między Europą a Azją. Choć szczególne miejsce w publikacji, ma kuchnia gruzińska. Przeglądając właśnie „Kaukasis” szukając inspiracji, trafiłem na bardzo podobne danie, ale postanowiłem je trochę spolszczyć, dodając dressing z maślanki. Czasami warto jest sięgnąć po książkę z regału i poszukać kulinarnego natchnienia. Zwłaszcza, że pomysłu po prostu czasem brakuje. Na szczęście z pomocą przyszła kaukaska inspiracja.

Cukiniowy wysyp

Teraz bez wątpienia przeżywamy cukiniowy wysyp. Szukamy ciekawych pomysłów na wykorzystanie, tego bajecznego warzywa. Na szczęście wariacji jest multum: placki, leczo (link) , przetwory, czy właśnie smażone cukinie. Kiedyś nawet udało mi się popełnić gofry z cukinii(link) oraz ciasta. To pokazuje właśnie, jak uniwersalne jest to warzywo, a nie wspomniałem jeszcze o zupach.

Genialna prostota

Smażone cukinie, z pewnością urzekły mnie swoją prostotą. Do przygotowania chrupiących, rumianych plastrów cukinii, wystarczy tylko kilka składników i 10-15 minut wolnego czasu. Niewątpliwie takie danie można przygotować w panierce lub obtoczyć w mące, polecam żytnią. Smażone cukinie będą bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne. W każdym razie, jak kto woli ja smażyłem cukinie bez dodatku mąki czy bułki tartej. 😉

SMACZNEGO!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Lubię cukinie w każdym wydaniu. U mnie dzisiaj podane z grillowej patelni w ramach drugiego śniadania. Następnym razem wypróbuję z dressingiem z maślanki

  2. Potrawa lekkostrawna,tania,łatwo i szybko można ją przygotować.Pychota.

Sprawdź również