Dania główneRóżne przepisyWielkanocWieprzowina
Soczysta karkówka duszona w miodzie
Soczysta karkówka duszona w miodzie
Październikowe wieczory coraz dłuższe, a jesiennych apetytów nie da zaspokoić się tak łatwo jak w ciepły, letni dzień. Oczywiście nie namawiam tu nikogo do gromadzenia zimowych, zapasowych kilogramów, ale wraz z niższymi temperaturami warto pomyśleć o bardziej sytych daniach. Jednym z moich ulubionych „leków” na jesienną chandrę jest karkówka. Ładny kawałek tego mięsa daje całą masę możliwości od smażenia przez grillowanie po pieczenie. Dzisiejszy przepis to soczysta karkówka duszona w słodkim nektarze zwanym miodem. Spróbuj sam, a odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
Nie zapominam też o towarzystwie Coca-Coli, która ucieszy nasze podniebienia szczególnie o tej porze roku.
Soczysta karkówka duszona w miodzie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 150 ml ketchupu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso natrzyj papryką, majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.
Krok 2:
Karkówkę obsmaż na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
Krok 3:
Następnie polej ją miodem, koncentratem pomidorowym i ketchupem. Karkówka duszona w miodzie musi być smażona jeszcze przez 1-2 minuty, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką.
Krok 4:
Piecz ok. 90 min w temperaturze 180°C. W drugiej połowie pieczenia co kilkanaście minut polewać pieczeń powstałym sosem. Dzięki temu mięso będzie wilgotne i kruche.
Upieczone mięso pokrój w plastry i podaj polane powstałym podczas pieczenia sosem i ziemniakami purée. Ja zrobiłem jeszcze sałatkę z młodego świeżego szpinaku! Przepis TU
Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Świetny przepis! Warto jednak poeksperymentować z rodzajami miodu. Miód gryczany wyostrzyłby chyba bardziej smak.
Czy moge ta karkowke przygotowac w slowcookerze? Przeloze ja po obsmazeniu?
Jasne, że TAK 🙂
Co za pychota będę jadała aż mi się znudzi ☺
Smacznego!!!
Pychota
Dzięki za komentarz! Pozdrawiam