X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWalentynkiWołowina, Cielęcina

Stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku

Dzisiaj zapraszam Was na mięsną ucztę stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku. Idealny balans mięsa i warzyw. Z pewnością w tym daniu zasmakuje zarówno płeć piękna jak i panowie. Zapraszam do lektury, przepis poniżej. W razie jakichkolwiek pytań, piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku.

Stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku

Składniki:

Steki:
  • 4 T-bone steaki
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Cukinia faszerowana:
  • 1 spora cukinia (350g)
  • 200 g ryżu np. paraboiled
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina np. półwytrawnego
  • 500 ml wywaru z kurczaka lub np. warzywnego
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 mały pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Masło czosnkowe:
  • 50 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze steaki marynuj w składnikach marynaty przez godzinę w temperaturze pokojowej. Po drugie odkrój końcówki cukinii z obydwu stron i podziel w poprzek na 4 równe części. Następnie masło wyjmij z lodówki, niech nabierze temperatury.

Krok 2:

W moździerzu utrzyj: czosnek, rozmaryn, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz. Następnie wymieszaj przyprawy z masłem i schowaj do lodówki.

Krok 3:

Wytnij za pomocą małego nożyka miąższ cukinii, ale zostaw ją w skórce. Skrop oliwą cukinię i dopraw solą i pieprzem. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.

Krok 4:

W rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą dodaj ryż i delikatnie go podpraż.

Krok 5:

Wlej wino i odparuj połowę płynu, następnie dodaj wywar i dopraw pieprzem. Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj do niego posiekaną natkę i pomidora pokrojonego w drobną kostkę.
Całość wymieszaj i przykryj.

Krok 6:

Na koniec zajmij się stekami. Steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej. Czas zależy od np. wagi (grubości) i rodzaju mięsa. Jeśli będziecie mieli problemy piszcie podpowiem wam czas smażenia.
Steki podaj z masłem czosnkowym i cukinią faszerowaną ryżem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również