Dania główneWalentynkiWołowina, Cielęcina
Stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku
Dzisiaj zapraszam Was na mięsną ucztę stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku. Idealny balans mięsa i warzyw. Z pewnością w tym daniu zasmakuje zarówno płeć piękna jak i panowie. Zapraszam do lektury, przepis poniżej. W razie jakichkolwiek pytań, piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku.
Stek T-bone z cukinią faszerowaną ryżem po hiszpańsku
Składniki:
Steki:
- 4 T-bone steaki
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Cukinia faszerowana:
- 1 spora cukinia (350g)
- 200 g ryżu np. paraboiled
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina np. półwytrawnego
- 500 ml wywaru z kurczaka lub np. warzywnego
- pół pęczka pietruszki
- 1 mały pomidor
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Masło czosnkowe:
- 50 g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze steaki marynuj w składnikach marynaty przez godzinę w temperaturze pokojowej. Po drugie odkrój końcówki cukinii z obydwu stron i podziel w poprzek na 4 równe części. Następnie masło wyjmij z lodówki, niech nabierze temperatury.
Krok 2:
W moździerzu utrzyj: czosnek, rozmaryn, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz. Następnie wymieszaj przyprawy z masłem i schowaj do lodówki.
Krok 3:
Wytnij za pomocą małego nożyka miąższ cukinii, ale zostaw ją w skórce. Skrop oliwą cukinię i dopraw solą i pieprzem. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.
Krok 4:
W rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą dodaj ryż i delikatnie go podpraż.
Krok 5:
Wlej wino i odparuj połowę płynu, następnie dodaj wywar i dopraw pieprzem. Przykryj i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj do niego posiekaną natkę i pomidora pokrojonego w drobną kostkę.
Całość wymieszaj i przykryj.
Krok 6:
Na koniec zajmij się stekami. Steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej. Czas zależy od np. wagi (grubości) i rodzaju mięsa. Jeśli będziecie mieli problemy piszcie podpowiem wam czas smażenia.
Steki podaj z masłem czosnkowym i cukinią faszerowaną ryżem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<